hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Helybe viszik a szűrőprogramokat

Szűrőprogramokra és a kapcsolódó kampányokra több mint 12,4 milliárd forintot különítenek el az idei és a jövő évi büdzsében, írja a Világgazdaság.

A nemzeti népegészségügyi stratégiához kapcsolódó egészségügyi ágazati szakpolitikai program 2017–2018-ra vonatkozó intézkedéseit kormányhatározatba foglalták. A Világgazdaság szerint a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programra, a szervezett, célzott népegészségügyi vastag- és végbélszűrés országos kiterjesztésére, a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program kidolgozására többletforrásokra lesz szükség.

Az idei büdzsében 2,8 milliárd forintot, a jövő éviben pedig 9,6 milliárd forintot különítenek el a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében indított szűrőprogramokra. A többletforrásokat a nemzetgazdasági miniszternek és az emberi erőforrások miniszterének kell biztosítania.

A szűrővizsgálati program egy részére európai uniós pénz áll rendelkezésre: 2017-ben 1,7 milliárd, 2018-ban pedig 675,3 millió forint. A keringési betegségek megelőzésére idén és jövőre összesen 1,1 milliárd forint uniós pénz költhető el.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink