hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Hegyre termett tudomány

A hírekben mostanában nálunk is sűrűbben emlegetett magashegyi mászást segítő tudományos eredményekről, eszközökről ír cikkében a NOL.

Klein Dávid (akinek expedíciója április 6-án indult Budapestről) olyan módszerrel készült fel a Mount Everest megmászására, amiről (az oda hatvan éve először felérő) Hillaryék nem is hallhattak – emlékeztet a lap. Így például speciális tréningekkel hozta megfelelő szintre vitálkapacitását, légzőizmainak állapotát. Ezek azért fontosak, hogy a hegymászót minél kevésbé viselje meg a fenti, oxigénhiányos légkör. Az állóképességi edzések közül a leghatékonyabbnak ismert intervalledzést alkalmazta, amikor a terhelési és a kisebb intenzitású pihenőszakaszok váltakozva követik egymást. Ezt egészítette ki a crossfitedzés, amely minden izomcsoportot a természetes funkciójának megfelelően erősíti, nem tonnás bicepszet, hanem jól használható, de erős testfelépítést eredményezve.

A tudomány megannyi eredménye – speciális anyagok, nanotechnológiai fejlesztések – jelentek meg a felszerelésekben. Ilyen például a balaklava nevű, az arc elé tett eszköz, ami megakadályozza, hogy a jeges levegő hirtelen belélegzése során a tüdő megsérüljön. Csúcstechnológia a felmelegített levegőt tároló, nedvességáteresztő műanyagból készült polárkabát, a pihe kezes-lábas, ami lényegében egy testre formált vastag hálózsák. Van polár kantáros nadrág – hátul hasítékkal –, külső pihekesztyű a végtagok védelme miatt, mert az oxigénhiány következtében ezek könnyen elfagyhatnak.

Különleges, háromrétegű bakancsot visel Klein, amit kimondottan a 8000 méter feletti expedíciókra fejlesztettek ki – sorolják még tovább a nol.hu-n, hogy mi újat hozott hatvan év alatt a tudomány a hegymászásba.

(forrás: NOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink