hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

HCV: van gyógyszer, de nagyon drága

Van olyan gyógyszer, amely gyakorlatilag meggyógyítja a hepatitis C-t, a hozzáférést az ára korlátozza – hangzott el az InfoRádióban.

A tumorok kialakulásának hátterében nagyjából 15 százalékban kórokozó ágensek: baktériumok, paraziták és vírusok, nagyobb részben pedig kémiai anyagok, anyagcserezavarok és bizonyos genetikai változások állnak – magyarázta Schaff Zsuzsa akadémikus az InfoRádió Szigma című magazinműsorában. Az onkogén hepatitis-vírusok okozta betegségek megelőzésében, illetve gyógyításában alapvető változás történt.

„A májrákok háromnegyedét a hepatitis-B és a hepatitis-C vírusok okozzák. Előbbire az oltás megoldást jelent. A 80-as évektől rendelkezésre áll egy hepatitis-B vírus elleni vakcina. Magyarországon egy százalék alatt van az ezzel a vírussal krónikusan, idülten fertőzöttek száma.” – mondta az akadémikus.

A vírus-összetevők szerepének megismerésekor sikerült kifejleszteni olyan gyógyszereket, amelyek direkt hatnak, így meg lehet állítani a vírus szaporodását. Kilencven százalék feletti, sőt egyes adatok szerint 99 százalékos vírusmentességet lehet elérni a fertőzött betegnél. Ez óriási áttörést hozott a hepatitis-C vírus kezelésében.”

Bár a gyógyszert Magyarországon is bevezették, az egyetlen probléma, hogy nagyon drága, ezért várólisták vannak. Azt reméljük, hogy több cég is gyártani kezdi ezeket az antivirális szereket, ezáltal árverseny alakul ki, és sokkal több beteget lehet kezelni ugyanannyi pénzből – tette hozzá Schaff Zsuzsa akadémikus.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés