hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Háziorvosukkal elégedettek a magyarok

Háziorvosi ellátásukat kedvezően értékelik a magyarok, a kórházi ellátással viszont kevésbé elégedettek – ismertette az első európai lakossági egészségfelmérés magyarországi eredményeit a kutatás vezetője, Boros Julianna egy szerdai budapesti tanácskozáson.

A Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) rendezett műhelykonferencián Boros Julianna kifejtette: a 2009 őszén végzett kutatásban a magyarok az ötfokozatú skálán 4,1-re értékelték a háziorvosi ellátást, a kórházi ellátást 3,3-ra.

A kutatás négy témára terjedt ki, az egészségi állapotra, az egészségmagatartásra, az egészségügyi ellátásra, illetve az ezekhez kapcsolódó háttértényezőkre kérdeztek rá.

A válaszok alapján a magyar lakosság 54,2 százaléka jónak, vagy nagyon jónak tartja egészségi állapotát. Ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas, a magyar felnőtt lakosság körében több mint 60 százalék azok aránya, akinek saját bevallásuk szerint valamilyen krónikus betegségük van. Ezek közül a leggyakoribb a magas vérnyomás, amely a lakosság mintegy harmadát érinti, a lakosság nagyjából negyedének pedig valamilyen gerincproblémája van.

Az egészségmagatartás témaköréből a kutatásvezető kiemelte, hogy továbbra is magas a rendszeresen dohányzók aránya. A lakosság csaknem harmada, több mint 2,5 millió ember dohányzik, többségük napi rendszerességgel. Mellettük mintegy 1,5 millió ember állította, hogy korábban dohányzott.

Magyarországon sokan vannak a "nagyivók". A középkorú férfiak egytizede, mintegy kétszázezer ember tartozik ebbe a kategóriába. Ezenfelül a férfiak csaknem 20 százaléka, a nők 7 százaléka legalább havonta egyszer kóros mértékben fogyaszt alkoholt. Mindezek mellett problémát jelent, hogy a lakosság több mint felének, összesen csaknem 4,5 millió felnőttnek az ideálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott. Ezzel kapcsolatban Boros Julianna hozzátette: kimutatható, hogy az egészségmagatartás szorosan összefügg az iskolázottsággal is.

Tokaji Károlyné, a KSH népesedési és szociális védelmi statisztikai főosztályának vezetője elmondta: egy 2008-as uniós keretrendelet valamennyi tagállamnak előírja az egészségügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettséget, többi között az európai lakossági egészségfelmérés bevezetését és ötévenkénti megismétlését. A rendelet 2014-től minden tagországban kötelezővé válik. Az uniós finanszírozású kutatást eddig összesen 19 tagországban végezték el, köztük 2009-ben Magyarországon.

A magyarországi felmérés módszertanáról elmondta: az adatfelvételt a 15 év feletti magyar lakosok körében végezték el 2009. szeptember 15. és október 30. között. Az adatok egy részét személyes interjú keretében, az "érzékeny témákban" önkitöltős kérdőívvel gyűjtötték össze. A KSH munkatársai összesen 5051 érvényes kérdőívet dolgoztak fel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink