hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Háziorvosok is küldenek pácienst a meteogyógyászhoz

Ma már az orvosok körében is elfogadott tény, hogy a légköri jelenségek nagy befolyással bírnak az emberi test működésére, írja a Magyar Idők.

Kapcsolódó cikkek

Tíz magyar ember közül nyolcat érzékenyen érintenek a légköri hatások – derült ki Pintér Ferenc meteogyógyász szavaiból. A szakember több mint húsz éve végez kutatásokat a humánmeteorológia területén. Ez egy olyan tudományág, mely több komponensből áll, így a természet-, valamint az orvostudomány ugyanúgy alkotóeleme, mint a meteorológia. A humánmeteorológia lényege az, hogy megvizsgálja, van-e kapcsolat az életminőségünket rontó tényezők és a légköri behatások között. Ilyen életminőséget rontó tényező például a fejfájás, a fáradékonyság, a szívpanaszok, a depresszió vagy a rossz emésztés.

– Sokaknak fogalmuk sincs, hogy miért tör rájuk rendszertelenül a fejfájás vagy miért viselkednek néha agresszívabban az átlagosnál – magyarázta a szakember, aki szerint a humánmeteorológia erre kínál megoldást. Ez összetett folyamat, amely egy vizsgálattal kezdődik. Az analízis során feltérképezik, hogy van-e összefüggés az időjárás változásai és az életminőséget rontó tünetek között. Azaz kiderítik, hogy van-e köze a fejfájásnak a légkör változásaihoz.

– Fontos leszögezni, hogy mindenki másképp reagál a környezeti változásokra. A várandós nők vagy a krónikus betegek jóval érzékenyebbek – mutatott rá Pintér Ferenc. Kifejtette: ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy kapcsolat áll fenn a panaszok és az időjárási körülmények változása között, akkor megkezdődhet a vizsgálat a meteoprofil megalkotásával, ami teljesen egyénfüggő.

Pintér Ferenc elmondta, gyakran előfordul, hogy a háziorvosok is hozzá küldik a pácienseket, ez is jeles bizonyítéka annak, hogy a humánmeteo­rológia és az annak alapjaiból kinövő meteogyógyászat valós alapokon nyugvó gyógyászati módszer. – Többek közt életmód-tanácsadással, fitoterápiával kezeljük az időjárás változásainak negatív hatásait, ilyen például az életünket nagyban befolyásoló környezeti tényező, a fény hiánya.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés