hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Háziorvoshiány: már nem csak a szegény vidékek baja

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint 2012-höz képest tavaly több beteg jutott kevesebb háziorvosra – írja egy friss elemzést ismertetve az MNO.

Csökkent a háziorvosok és a házi gyermekorvosok száma a Közép-magyarországi régióban tavaly az előző évhez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből. Az adatok szerint 2013-ban 1422 háziorvos és 511 házi gyermekorvos tevékenykedett a térségben. Előbbiek száma öttel, utóbbiaké nyolccal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A KSH elemzése rámutatott, egy orvosra 16-tal több lakos jutott, mint 2012 végén. Mind a háziorvosok, mind a házi gyermekorvosok betegforgalma emelkedett valamelyest: régiós szinten egy háziorvos tavaly 9231, egy házi gyermekorvos pedig 5971 beteget látott el, míg egy évvel korábban 9170-et, illetve 5665-öt.

A lap idézi Bélteczki Jánost, a Magyar Orvosok Szövetségének elnökét, aki szerint mostanra oda jutottunk, hogy már nemcsak a hátrányos helyzetű régiókból hiányoznak a háziorvosok, hanem a legfejlettebbnek számító közép-magyarországi térségből is. Emlékeztetett, a szakma évek óta hangoztatja, hogy az alapellátás a legsúlyosabb gondokkal küszködő terület az ágazatban. Ennek egyik oka, hogy nem megoldott a praxisok finanszírozása, bevételük folyamatosan csökken. Másrészt bonyolult a praxisok adásvétele is, az önkormányzatok ugyanis sok esetben akadályozzák, hogy valaki tulajdonjogot szerezzen. – Felül kellene vizsgálni a praxistörvényt – hívta fel ismét a figyelmet az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink