hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Gyógyítás

Házilag használható termékenységi teszt férfiaknak

Hamarosan kapható lesz Európában az a termékenységi teszt, amellyel házilag ellenőrizhetik ondósejtjeik számát a férfiak.
A tesztet az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA is vizsgálja már, amerikai forgalmazása szintén küszöbön áll.
 
John Herr, a Virginiai Egyetem professzora, a házi teszt egyik kifejlesztője elmondta, hogy a terméket olyan pároknak szánják, amelyek már pár hónapja próbálkoznak a fogamzással, de még nem áll szándékukban termékenységi szakemberhez fordulni. A teszt segíthet abban, hogy kis költséggel, diszkréten derüljön ki a férfi szerepe a pár esetleges terméketlenségében.
 
Herr közlése szerint az ondó laboratóriumi elemzése az Egyesült Államok különböző részein 65–250 dollárba (13 ezer–50 ezer forint) kerül, ennél jóval olcsóbbnak ígérkezik az otthoni teszt, amely várhatóan 25 dollár (mintegy 5 ezer forint) körüli áron lesz elérhető.
 
Herr kutatócsoportja 225 ondómintán végzett összehasonlító vizsgálat alapján számolt be a gyorsteszt megbízhatóságáról a hagyományos laboratóriumi elemzéshez képest a Human Reproduction című szakfolyóiratban. Megállapították, hogy a teszt 96 százalékban pontos volt. Az esetek 95 százalékában ugyanazt az eredményt olvasta le egy laboratóriumi szakdolgozó és egy laikus személy.
 
A teszt alapelve, hogy detektálja a spermium fejrészének felszínén lévő, SP-10 jelű antigént. Normális értéknek számít, ha a sperma egy milliliterjében 20 millió vagy annál több ondósejt található. A teszt azt jelzi, hogy az adott minta eléri-e ezt a számot, illetve azt is megmutatja, ha a sejtszám igen alacsony, milliliterenként 5 millió alatt van. „Ha mindkét sáv negatív, akkor nagyon fontos, hogy a terméketlenség megszüntetésére orvosi kezelésért folyamodjanak” – hangsúlyozta Herr.
 
A nők terhességi tesztjénél, amelynél csak egy papírcsíkot kell a vizeletbe mártani, valamivel bonyolultabb a teszt kivitelezése. A spermát 20 percig állni kell hagyni, majd pipettával 100 millilitert kell felszívni belőle, és ezt össze kell keverni egy oldattal, amelynek hatására az SP-10 antigén fehérjék leválnak a spermiumokról. Ezután a keverékkel meg kell tölteni a teszteszközön levő két kis tartályt, és az eredmény hét perc múlva olvasható le.
 
Herr és kutatócsoportja tíz évig dolgozott az antigén felfedezésén, majd a teszt kifejlesztésén, a munkát jelentős mértékben támogatta az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézete, a NIH.
 
Forrás: MTI / Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés