2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kitekintő

Hazaérkezett Haitiról a debreceni különleges mentőcsoport

A földrengés sújtotta Haitin 650–700 beteget látott el egy hét alatt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) – közölte Késmárky András, a csoport vezetője hazaérkezésük után, vasárnap este.
Az öt orvosból és egy ápolóból álló mentőcsapat január 22-én utazott el a szigetországba, s a főváros, Port-au-Prince olyan területein kezdték meg a munkát, ahol addig nem volt egészségügyi ellátás – mondta Késmárky doktor.
 
Tájékoztatása szerint csoportjuk egyik fele a spanyol katasztrófavédelmi szervek által működtetett kórházban dolgozott, traumatológiai műtéteket végeztek. A mentőcsapat többi tagja az utcákat járta, s megszervezte a sérültek mentőszállítását, ami addig nem volt megoldott – tette hozzá.
 
A debreceni mentőcsoport tagjai rendkívül fáradtan tértek haza. Gyakorlatilag folyamatosan dolgoztak, összesen 650–700 sérültet láttak el.
 
Késmárky András reményét fejezte ki, hogy a jövőben is találnak szponzorokat hazai és külföldi munkájuk folytatásához. Ők ugyanis – mint fogalmazott – sem egyházi, sem politikai szervezethez nem tartoznak, így számukra jóval nehezebb előteremteni a forrásokat.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink