hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Havi 50 ezer plusz nem ösztönöz?

A kormány által garantált 250 millió forint négyszerese kellene ahhoz, hogy a háziorvosok érdemben tudják javítani a prevenciós munkájukat – mondta a Világgazdaságnak Komáromi Zoltán háziorvos, országos szakfőorvos.

Annak kapcsán kértük ki a véleményét, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság április 1-jétől új és egységes indikátorrendszert vezetett be az alapellátásban dolgozók gyógyító-megelőző munkájának mérésére és jutalmazására. Ezzel átlagosan 50 ezer forinttal több pénzt utalhat számukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). (Egy átlagos praxis havi OEP-bevétele 750-800 ezer forint.)

Két éve kezdeményezte az akkori kormányzat a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok által végzett munka ösztönzésére az egységes rendszer bevezetését. E szerint a praxisok minősítése komplexen történik. Az OEP-nek küldött saját jelentéseik mellett a biztosító adatbázisában az is megtalálható, hogy egy-egy biztosított milyen kórházi, szakrendelői ellátásokat vett igénybe, elment-e a kötelező vagy az ajánlott daganatos szűrővizsgálatokra, megmérték-e a vércukrát, megnézték-e koleszterinszintjét. Mindezek a fokmérői annak, hogy a háziorvos jó gazdája-e a rábízott praxisnak.

Komáromi Zoltán pártolja a betegségek megelőzését célzó vizsgálatokat, a páciensek gondozását, maga is részt vett az ezek mérését is tartalmazó indikátorrendszer kidolgozásában. Ennek alkalmazása azért is fontos, hogy az ország valamennyi rendelőjében ugyanazt az ellátást kapja meg a biztosított. Ám tapasztalata szerint az 5400 felnőtt-háziorvosi rendelő közül mindössze négyszázban képesek e szerint dolgozni. Ahhoz ugyanis, hogy az akut betegek ellátása mellett a többi páciens gondozásával, szűrésével is foglalkozzanak, két helyiségre és az orvos mellett két szakdolgozóra van szükség. Az orvos az egyik munkatársával ellátja a napi 60-80 beteget, a mellette lévő szobában pedig a másik asszisztens foglalkozik a praxisba tartozó többi pácienssel.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés