hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Havi 350 millió csak a késedelmi kamat

Az erőforrás-koncentráció szükséges, ugyanakkor a jelenlegi források mellett önmagában nem fogja garantálni a nullszaldós kórházi működést – idézi Rácz Jenőt a Magyar Hírlap.

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) előző elnöke a lapnak úgy vélekedett: a meglévő adóssághalmaz teljes rendezése már önmagában csökkenti az újratermelődés esélyét azzal, hogy a havi csaknem háromszázötven millió forintos késedelmi kamat nem rakódik rá a már meglévő tartozásokra. Ezen kívül kimenti az intézményeket abból a „csapdahelyezetből”, hogy a beszállítók egyes árukat a nagy adósoknak már nem szállítottak, így azt máshonnan, esetleg drágábban tudták csak beszerezni.

Rácz Jenő szerint egyértelmű, hogy a konszolidáció önmagában nem akadályozza meg az újratermelődést. „A jelenleg zajló kórházi átalakítás, valamint a finanszírozási kvóták újraosztásának folyamata szintén segítheti az adósságspirálból való kitörést, főleg azokban a megyékben, ahol jelentős többletforrásokhoz juthatnak. Ugyanakkor a finanszírozás újraosztása nem segíti a „nullszaldós” működés kialakítását azokban a megyékben, ahol az eddiginél kevesebb forráshoz jutnak” – taglalta az MKSZ előző elnöke, aki összességében úgy vélte, hogy bár a felsorolt változtatások enyhíthetik az újratermelődés mértékét, ám a finanszírozásra utalt többlettámogatás nélkül a meglevő intézményrendszerben, a jelenleg adott szolgáltatási csomag a most hatályban levő szakmai eljárásrendeknek megfelelő gyógyítás mellett nem teszi lehetővé a kórházak gazdaságos működésétolvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink