hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Hatszorosára emeli a Parkinson-kór kockázatát egy ipari oldószer

Hatszorosára emeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, ha valaki a munkahelyén a triklór-etilén elnevezésű ipari oldószernek van kitéve – idézte egy nemzetközi tanulmány megállapítását hétfőn a BBC hírportálja.

Amerikai, kanadai, német és argentin kutatók most közzétett tanulmányukban 99 ikerpárnak egy amerikai adatbázisból származó adatait elemezték.

Az egypetéjű ikrek közül az egyiknél jelentkezett Parkinson-kór, a másiknál nem, ezért az esetükben nem genetikai, hanem környezeti ok állhatott a betegség felbukkanásának hátterében.

A kutatók összesen hat oldószerrel való érintkezést vizsgáltak, ezek voltak a triklór-etilén, a perklór-etilén, a szén-tetraklorid, a toluén, a xilén és az n-hexán. Kiderült, hogy a triklór-etilénnel végzett munka hatszorosára emelte a Parkinson-kór kockázatát.

Ezt a halogénezett szénhidrogént főként régebben használták például nyersgumi, bitumen, kátrány oldására, de textiltisztításra is. Ma már a világ számos helyén betiltották egykori alkalmazási területei többségén, ám zsírtalanító hatása miatt még mindig sok helyütt használják.
A perklór-etilén és a szén-tetraklorid is növelte a kór megjelenésének kockázatát, ám a többi oldószernél nem találtak kapcsolatot.

A tanulmányt az Annals of Neurology című orvosi folyóiratban tették közzé.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink