hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hatmilliárdot adnak várólista-kurtításra

Január 1-jétől hatmilliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi várólisták rövidítésére - közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a kormányszóvivői tájékoztatón.

Zombor Gábor szerint az intézkedés hatása 2015 második felében már érzékelhető lehet, s e többletforrással elérhető, hogy a kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél - például csípő- és térdprotézis- vagy nagyobb gerincműtéteknél - pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő.

Az egészségügyért felelős államtitkár a várólista-csökkentés mellett arról is beszámolt, hogy az úgynevezett kasszamaradványból, 10,5 milliárd forintból az intézmények többi közt hitelállományuk csökkentésére és a korábban gazdasági társaságként működő, de már állami tulajdonú kórházakban dolgozók elmaradt jubileumi jutalmának kifizetésére is kapnak pénzt. Utóbbira 534 millió forintot költhetnek.

Ezen kívül egyszeri plusz kiegészítést juttatnak az iskola-egészségügyi és a körzeti fogorvosi praxisoknak - közölte, hozzátéve, hogy fejlesztésekre is lesz lehetőség, így például a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája új sürgősségi osztályt alakíthat ki.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink