hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Hatmilliárdból nyílnak az irodák

A mintegy hatmilliárd forintból sorra nyíló egészségfejlesztési irodák céljával és majdani működésével kapcsolatban fogalmaz meg bizonylanságokat és kételyeket a Világgazdaság.

Ötvennyolc egészségfejlesztési iroda (efi) kialakítására egyenként 80 és 125 millió forint közötti támogatást kaptak kórházak, szakrendelők és önkormányzatok az ország különböző pontjain. Ez az uniós forrás elvileg két évig fedezi az irodahálózat fenntartását – a helyiségek rezsijét és a két-három állandó munkatárs bérét –, de a pályázóknak öt évig vállalniuk kellett a működtetést, amire a harmadik évtől elvileg majd a népegészségügyi termékadó ad fedezetet.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az életmódbeli tanácsadásra szorulók ezentúl itt kaphatnak majd hatékony segítséget. A Világgazdaság azonban idézi Ádány Rózát, a népegészségügy egyik legismertebb hazai képviselőjét, aki úgy látja, az egészségfejlesztés országos hálózatának a szakrendelőkhöz, kórházakhoz integrálása elhibázott lépés. „Az emberekhez egészen közel kell vinni ezeket a programokat, és hosszú évtizedeken keresztül, kormányokon átívelve kell működtetni azokat, hogy valódi eredményeket érjünk el” – fogalmazott.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke pedig azt mondja, ha valakik, akkor a háziorvosok azok, akik bizonyosan találkoznak az egészségi okokból leginkább veszélyeztetett emberekkel, ezért a forrást inkább a háziorvosi praxisok prevenciós fejlesztésére kellett volna fordítani. „Nagy tévedés azt hinni, hogy ezeket az embereket el lehet érni egészségnevelési kampányokkal, felvilágosító programokkal” – mondja. Ha csak azt nézzük, hogy az általunk megkérdezett irodákban csak 8 és 4 óra között fogadnak érdeklődőket, lehet, hogy azokat sem érik el, akiket egyébként még fogékonyak is lennének a tanácsaikra – fűzi véleményéhez a maga tapasztalatait a vg.hu.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink