2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Százból 94 beteg túléli az infarktust

Hatékony a bécsi kórházak szívinfarktus-hálózata

A szívinfarktusos betegek gyors és lehető legjobb ellátására hat bécsi kórház úgynevezett STEMI-hálózatot hozott létre. A rendszer olyan jól működik, hogy 100-ból 94 beteg túléli az infarktust – derül ki egy tanulmányból.

A bécsi szívinfarktus-hálózatot (Vienna STEMI Network) még 2003-ban alapította az osztrák főváros hat kórháza, hogy az ilyen tüneteket mutató betegeket a napszaktól és ügyeleti időktől függetlenül gyorsan és a lehető legmagasabb szakmai színvonalon el tudják látni.

A hálózat tagjai felváltva, mindig ugyanabban az időben fogadják a betegeket, hétvégente pedig a bécsi központi kórház, az AKH szívkatéter-laborja és specialistái állnak készenlétben. Így a mentők, a sürgősségi osztályok és a kardiológusok mindig tudják, éppen melyik intézmény az ügyeletes, hova küldhetik a beteget. A páciensek  itt – a napszaktól függetlenül – mindig ugyanazt a magas színvonalú ellátást kapják.

A Wilhelminenspital egyik új kezelőhelyisége © PID/Alexandra Kromus
A Wilhelminenspital egyik új kezelőhelyisége © PID/Alexandra Kromus

Egy hat éven át 2.829 szívinfarktusos beteg hároméves túlélési arányát nyomon követő tanulmány most kimutatta, hogy a bécsi STEMI-hálózatnak köszönhetően 100-ból 94 beteg túlélte az infarktust, függetlenül attól, hogy nappal vagy éjjel, munkanapon vagy hétvégén került szívpanaszokkal a kórházba.

A bécsi szívinfarktus-hálózatban a KAV Wilhelminenspital, a KAV Rudolfstiftung, a KAV Krankenhaus Hietzing, a KAV Donauspital, az AKH-Wien és a Hanusch-Krankenhaus der WGKK vesznek részt.

(forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)
hirdetés

Könyveink