hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Határértéken túl engedélyezett olajköd

A magyar szabályozási határérték 16-szorosan haladja meg egészségkárosítás szintjét, írja a Szakszervezetek.hu az olajködről.

A hazai gyárak levegőjének olajköd-tartalmára vonatkozó magyar szabályozási határérték 16-szorosan meghaladja az egészségkárosítás szintjét, és többszöröse a más európai országokban érvényes normáknak. Mindez dolgozók ezreit betegíti meg évente, miközben ezen egy egyszerű jogszabály-módosítással lehetne segíteni, írja a Szakszervezetek.hu.

Az olajköd lassú gyilkos; drasztikusan növeli többféle tüdőbetegség és a rák kockázatát, akár már 90 szennyezett közegben eltöltött nap után.

Az amerikai haditengerészet kutatása alapján a 0,3 mg/m3-nél magasabb olajköd-koncentrációjú levegő már tartós egészségkárosodáshoz vezet. A magyar határérték (5 mg/m3) ennek több mint 16-szorosa, de ennek ellenőrzése sem rendszeres. Szlovákiában és Svédországban a szabály 1 mg/m3, Franciaországban 0,5, Svájcban pedig 0,2 mg/m3 értéket ír elő. Összehasonlításként az egészséget hasonló módon károsító szálló por egészségügyi határértéke 0,05 mg/m3.

A hatályos hazai szabályok mellett akkor is évi fél deci olaj kerül az üzemi dolgozók tüdejébe egy átlagos forgácsoló üzemben, ha a törvényes határértéken marad a légszennyezés, miközben a szabályok betartását csak elvétve ellenőrzik a hatóságok.

A fémmegmunkáló üzemek levegőjében nagy koncentrációban megtalálható benzo(a)pirén nevű szénhidrogén többek közt leállítja egy ráktól védő fehérje termelését az emberi sejtekben, jelentősen növelve a tüdő-, a bőr- vagy épp a hólyagrák kockázatát.

 
(forrás: szakszervezetek.hu)
hirdetés

Könyveink