hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hasznos segítség a beteggondozásban a Magyar Telekomtól

A Magyar Telekom 2011 októberében indította el új betegedukációs és terápiamenedzsment rendszerét, a PraxisPlatformot. Az orvosok és páciensek számára ingyenes rendszer ösztönzi a helyes terápiakövetést és hatékonyabbá teszi a mindennapi orvos-beteg kommunikációt.

Hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint a krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek az általuk kiváltott gyógyszerek mindössze 30-50%-át szedik vagy használják a kezelőorvos utasításának, illetve az alkalmazási előírásnak megfelelően. A félbehagyott vagy nem megfelelően alkalmazott terápia néha károsabb lehet, mint ha bele se kezdünk a terápiába.

Miért fontos a betegegyüttműködés?

Ahhoz, hogy egy terápia sikeres legyen, a megfelelő minőségű információk biztosítása mellett szükség van a terápia helyes megválasztására. A páciens úgy tud hozzájárulni a sikeres terápiához, ha a számára rendelt gyógyszerkészítményt a kezelőorvos utasításának, valamint az alkalmazási előírásnak megfelelően fogyasztja. Ezt nevezzük beteg-együttműködésnek.

A nem megfelelő beteg-együttműködés jelenthet rendszertelen gyógyszerszedést, rosszul megválasztott időpontokban történő szedést, terápiamegszakítást vagy idő előtti terápiaelhagyást, rossz dóziskövetést, illetve a gyógyszer- és élelmiszer-interakciókkal kapcsolatos tudnivalók figyelmen kívül hagyását.

A személyes törődés fontossága

Az orvosoknak tehát, amennyiben pácienseiket a helyes terápiakövetés felé szeretnék terelni, jó minőségű és személyre szabott tartalmakat kell a páciensek számára biztosítaniuk. Terjedőben vannak az olyan perszonalizált, a páciens és az orvos igényeihez illeszkedő betegedukációs programok, amelyek épp ebben segítenek az orvosoknak: a felírt terápia mellé a beteg kiegészítő szolgáltatásként hosszú távú oktatócsomagot kap, amely információkkal látja el betegségéről, terápiájáról. Az orvos aláírásával kiküldött üzenetek hatására a páciens úgy érezheti, orvosa a távolból felügyeli gyógyulását.

PraxisPlatform

Hogyan lehetséges ennyi kihívásnak egyszerre megfelelni? A már 1600 orvos felhasználóval és 16000 pácienssel rendelkező PraxisPlatform automatikusan küldött, szegmentált, perszonalizált üzeneteket juttat el sms-ben, emailben vagy hangüzenetek formájában a pácienseknek. A betegeket az orvosuk vagy a gyógyszerészük lépteti be az adott, a gyógyszergyártó vagy gyógyászatisegédeszköz-gyártó vállalatok által a rendszerben elérhetővé tett beteggondozási programokba. A PraxisPlatform képes arra, hogy a készítményeket megkülönböztesse, a betegek edukációján keresztül a betegegyüttműködést javítsa, az előírásoknak megfelelő gyógyszerkiváltás esélyét növelje, illetve mérsékelje az orvos utasításaival ellentétes terápiamegszakítás valószínűségét.

A szakértők által megírt tartalmak mellett interaktív funkciókat is kínál a rendszer: az orvos a távolból ellenőrizheti betege gyógyulását a terápiás napló segítségével, amelyet a páciens tölt ki a betegsége szempontjából releváns élettani adataival. Emellett a tudás elmélyítésére rendelkezésre állnak kérdőívek, kvíz és egy mini tudástár is. A PraxisPlatform az orvosok számára több közvetlen előnyt kínál: egyrészt jelentős időt takarít meg azzal, hogy a páciensek edukációját szakmai tartalmak segítségével támogatja, másrészt a pontosabb terápiakövetés révén hatékonyabbá válhat a páciensek gyógyulása.  A rendszer használata mindkét fél számára ingyenes.

Bővebb információ a PraxisPlatform oldalán.

A KVÍZKÉRDÉSEK MEGVÁLASZOLÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés