hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Háromszáz milliárdos mínusszal indul jövőre az egészségügy

Háromszáz milliárd forintos hiánnyal indul jövőre az egészségügyi ágazat költségvetése az MSZP számításai szerint. Havas Szófia szakpolitikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt: az ügyészségeken feljelentést tettek a megyei közgyűlési elnökökkel szemben hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Az ellenzéki politikus szerint az önkormányzatok országosan közel 90-100 milliárd forintot tettek eddig az OEP-finanszírozás (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) mellé, ám ha az intézmények januártól az államhoz kerülnek, akkor ez a forrás is hiányozni fog az ágazatból.

Havas Szófia szerint a 300 milliárd forintos "mínusz" azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátás "minden téren" – a gyógyszerellátástól a fekvő-, és a járóbeteg-ellátásig – nagyon súlyos hiányt fog szenvedni, ez pedig a betegeken fog csattanni. A politikus úgy látja: a Semmelweis-terv nem tartalmaz mást, mint hogy a regionális szervezés következményeként intézmények fognak megszűnni.

A kormányfő és a megyei közgyűlési elnökök közötti megállapodás miatt valamennyi MSZP megyei elnök csütörtökön a megyei ügyészi hivataloknál feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt. Véleménye szerint ugyanis a közgyűlési elnökök többsége úgy írta alá a megállapodást Orbán Viktorral, hogy ehhez semmilyen törvényi, vagy közgyűlési felhatalmazása nem volt.

Arra a felvetésre, hogy a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége nem sokkal korábban azt közölte, csak politikai szándéknyilatkozatot írtak alá, Havas Szófia azt mondta: meghatalmazás nélkül ezt sem tehették volna meg. A szocialista politikus ugyanakkor jelezte azt is: "külön örömükre szolgált", hogy Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) nem írt alá ilyen megállapodást, és így nem követett el törvénysértést.

A fővárosi kórházak jövőjével, esetleges kormányhivatalhoz való kerülésükkel kapcsolatban úgy fogalmazott, egyelőre "nem látják, hogy eldőlt volna a küzdelem".
Havas Szófia a megyei intézmények, illetve az azokhoz tartozó önkormányzati vagyon állami kézbe adásáról szólva cáfolni kívánta azt a véleményt, ami szerint az tulajdonképpen állami vagyon lenne. Az önkormányzati vagyon közösségi vagyon, azt az önkormányzatok többsége nem állami támogatásból, hanem saját bevételéből fejlesztette – mondta a szocialista politikus.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés