hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Három orvost állítanak bíróság elé

Három orvos ellen nyújtott be vádiratot az ügyészség a Pécsi Városi Bíróságra a napokban annak a fiatalembernek a halála miatt, aki a vakbélműtétje után fertőzést kapott 2010-ben Pécsen – jelenti az MTI.

Egy orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, két kollégáját halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolt meg az ügyészség. A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés egy évig, annak minősített esete öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az eset 2010 nyarán történt. A húszéves fiatalember július 19-én ment be egy pécsi klinikára, ahol a vérvételt követően gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Az állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, két nappal később azonban a férfi belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

A fiatalember édesapja, Scheffer Ferenc, ismert pécsi vállalkozó büntetőfeljelentést tett, amelyet a sajtónak azzal indokolt: a klinika felelős a fia haláláért, ha ugyanis az ügyeleten felfedezték volna a fájdalom okát, akkor a fiukat még időben megműthették volna. Szerinte a megfelelő ellátást gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak "szakvizsga nélküli gyakornok" látta el a fiát. Megjegyezte, ő és felesége tizennyolc évig vártak a gyermekáldásra, a fiú a család egyetlen gyermeke volt.

Az ügyészség nyomozást rendelt el, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig bekérte a kórháztól az elhunyt kezelésével, műtéti beavatkozásával kapcsolatos összes orvosi dokumentációt, majd orvosokat, nővéreket hallgatott meg, és szakértőket rendelt ki a felelősség tisztázására.

A halálesetet követően Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója azt nyilatkozta: a klinikán azzal bocsátották el a beteget, hogy másnap menjen el a háziorvosához. Ezt a páciens nem tette meg, pedig az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Hozzátette, az ügyeleten az említett napon is dolgozott tapasztalt szakorvos, és ő látta el a beteget.

A klinikán az esetet követően belső vizsgálat indult, melynek során megállapították, hogy többrendbeli mulasztás történt a beteg ellátása során.

A rendőrség időközben zaklatással gyanúsította meg az elhunyt fiatalember egyik közeli hozzátartozóját, mert az életveszélyesen megfenyegette az egyik orvost.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés