hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Három magyar kutató is elnyerte az Európai Kutatási Tanács támogatását

Az Európai Kutatási Tanács 2018-ban 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst, közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) bejelentése szerint idén 27 uniós tagország számos tudósa mellett három magyar: Kőszegi Botond, a Közép-európai Egyetem; Nusser Zoltán, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete; valamint Hanzó Lajos, az angliai University of Southampton kutatatója részesült támogatásában.

Mint elmondták, a támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, melyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét ölelik fel.

Az élkutatói támogatás összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót, összesítve pedig 653 millió eurót tesz ki (egy euró mintegy 310 forint).

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy hosszútávra vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Olyan vezető kutatók pályázhatnak, a kutatók életkorára, nemére és származási országára vonatkozó bármely megkötés nélkül, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink