hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Három kutatónőt díjaztak az Akadémián

Buzás Edit immunológus, Derekas Aliz csillagász és Jermendy Ágnes gyermekgyógyász vehette át pénteken a L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű magyar ösztöndíjat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) Budapesten.

Az 55 év alatti kategória díjazottja, Buzás Edit vezetésével a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet munkatársai a világon elsők között kezdték kutatni a hírvivő gömböcskék (vezikulák) szerepét a sejtek közötti kommunikációban. Ezek a sejtek által kibocsájtott, információkkal teli gyöngyszerű képződmények vihetik magukkal az üzenetet autoimmun betegségek és a rákos daganatok esetében is. A kutatási eredményeknek köszönhetően a jövőben lehetőség nyílhat a minden eddiginél korábbi diagnosztizálásra és a hatékonyabb gyógyításra. 

A 30 év feletti kategória díjazottja Derekas Aliz csillagász, aki három – fizikailag összetartozó – ismeretlen csillagot fedezett fel, a NASA űrtávcső két éve folyamatosan mért adatait használva a csillagok rövid időskálájú fényességváltozásait vizsgálja. A jövőben távoli csillagok színképét szeretné elemezni, ebből következtetne kémiai összetételükre.

A 30 év alatti kategóriában díjazott Jermendy Ágnes gyermekgyógyász rezidens kutatási területe a diabétesz. Az 1-es típusú cukorbetegség a második leggyakoribb krónikus gyermekkori megbetegedés. A kutatónő arra keresi a választ, hogy milyen genetikai hajlamosító tényezők játszanak szerepet ennek kialakulásában. A 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz esetében az inzulintermelő béta-sejtek működésére koncentrál: azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani a betegség során kialakuló elégtelen inzulintermelést. 

Magyarországon kilencedik éve hirdették meg a L'Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj programot, amelynek védnöke az MTA. A programra olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak és az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink