hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Hamisított eredményekre alapozott Alzheimer-kutatások?

A Nature egyelőre a kutatás felülvizsgálatára figyelmeztető szöveggel látta el a több mint 2200-szor idézett, 2006-os tanulmányt, írja a Qubit.

A Nature-ben 2006 márciusában megjelent, a Minnesotai Orvosi Egyetem kutatóinak vezetésével közölt írás egérkísérletekre alapozva vezette fel a későbbi Alzheimer-kutatások irányát erősen befolyásoló elméletet, miszerint az Aβ*56 nevű molekula lehet a kognitív leépülés kulcsa, ezért a gyógyszerkutatások során is annak mechanizmusára érdemes koncentrálni.

Csakhogy a Science magazin idén júliusban egy fél éven át tartó vizsgálat után arra jutott, hogy a 16 éves tanulmány központi elemeit manipulálhatták, hogy azok jobban alátámasszák a kutatók hipotézisét. A hamisított adatok és a manipulált felvételek ráadásul nemcsak erre az egy tanulmányra jellemzők, hanem az egyik szerző, a Minnesotai Egyetem idegtudósaként dolgozó Sylvain Lesné legalább 20 másik tanulmányában találtak képmanipulációra utaló nyomokat, több mint 70 felvétel esetében.

A Nature egyelőre a 2006-os kutatás felülvizsgálatára figyelmeztető szöveggel látta el a több mint 2200-szor idézett tanulmányt, de a Minnesotai Egyetem is vizsgálódik az ügyben. Ha beigazolódik a manipuláció, akkor Lesné gyakorlatilag egy személyben felelne több milliárd dollár elégetéséért, rengeteg potenciálisan hamis diagnózisért és másfél évtizednyi idő elvesztegetéséért az elöregedő világban egyre több embert érintő betegség gyógymódjának kutatásában.

A Science magazin további vizsgálatai nyomán száznál is több manipulált képet találtak mérvadó Alzheimer-kutatásokban, és az ezek közül több mint 70-et elkövető Sylvain Lesné munkássága került a botrány középpontjába. A tudományos publikációk fotómanipulálásainak észlelésére szakosodott molekuláris biológus, Elisabeth Bik szerint „úgy tűnt, hogy az ábrákat különböző kísérletekből származó fényképek részleteinek összerakásával állították össze”. A szakértő szerint elképzelhető, hogy a kapott kísérleti eredmények nem feleltek meg a hipotézisnek, ezért utólag ahhoz igazították az adatokat és a képeket – írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink