2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Hamis inzulinkészítmény a brit gyógyszerpiacon

Hamisított tűk jelentek meg a brit gyógyszerpiacon az ország gyógyszerfelügyeleti hatóságának tájékoztatása alapján.

A szóban forgó tétel a Novo Nordisk által forgalmazott Novofine Needles 31G. A hatóságok a gyártási számot is nyilvánosságra hozták, továbbá figyelmeztették a cukorbetegeket, ha találkoznak az említett gyártási számú termékkel, semmiképpen se használják.
„A hamisított tűk használatának következményeként különböző mellékhatások, mint például fájdalom, diszkomfort vagy fertőzés, léphetnek fel” – áll az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatóságának (MHRA) közleményében. A mellékhatásokon kívül technikai problémák is felmerülhetnek, például a tű és a tollfecskendő csatlakoztatásakor.
A hamis gyógyszerek bekerülése a brit gyógyszerellátási láncba egyre komolyabb problémát jelent. Az eset rávilágít arra, hogy mennyire jövedelmező üzletté vált a gyógyszerhamisítás. A leggyakrabban hamisított potencianövelő szerek mellett egyre több szív- és érrendszerre ható gyógyszer (elsősorban koleszterincsökkentők és véralvadásgátlók) is érintett.
A hamis gyógyszerek forgalomba kerülése hazánkban is egyre súlyosabb problémává válik, igaz, szemben egyes nyugat-európai országokkal, a legális gyógyszerellátási láncot gyakorlatilag nem érinti.

Diabetesonline

cimkék

hirdetés

Könyveink