hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hamarosan robban a 100 milliárdos időzített bomba Magyarországon

Kockázatos, mellékhatásokkal teli lépésre készül a kormány az egészségügy területén, legalábbis ezt lehet kiolvasni a legutóbbi jelzésekből. A gyógyszerkassza 100 milliárd forinttal történő csökkentése példátlan és egyben meglepő húzás lenne a kabinet részéről, amely eddig kategorikusan kerülte a "megszorításokat" - írja a Portfolio.hu.

Pedig az állami gyógyszerkiadások 30 százalékos csökkentése azzal a veszéllyel jár, hogy jelentősen emelkednek a betegek terhei. Amennyiben a kormány valóban betartja az ígéretét, akkor annak a gyógyszergyártók is megihatják a levét, (a tavaly négy szektorra kivetett válságadó alapján) kézenfekvő megoldásnak tűnik ugyanis a vállalatok eddig is magas befizetéseinek növelése.

100 milliárd forint: sok vagy kevés?

Már hónapok óta körvonalazódik a kormány reformprogramja és a részletek fokozatos kibontása alapján szinte egyértelművé vált: a nemzetgazdasági minisztérium a gyógyszerkasszában rejlő megtakarításokra is épít. Amennyiben megvalósul a Matolcsy György által jelzett és Orbán Viktor miniszterelnök által megerősített kormányzati elképzelés, akkor a gyógyszerekre fordítható állami támogatás összege évi 30 százalékkal csökken.

A kabinet kezdeményezése egyáltalán nem számít újdonságnak idehaza (több szakember már évekkel ezelőtt felvetette a gyógyszerkasszában rejlő "megtakarítási" lehetőségeket), és más nemzetközi példák is azt mutatják, hogy a kormányok rendszeresen előveszik a gyógyszertámogatások csökkentését.

Mennyit költ az állam gyógyszerre?

A gyógyszertámogatások csökkentését azzal magyarázzák, hogy Magyarország sokat és pazarlóan költ gyógyszerekre. Az állami támogatások csökkentése azonban nem a helyes válasz erre a problémára, mert ennek nem az lesz a következménye, hogy kevesebbet fogunk költeni gyógyszerekre, hanem az egyes szereplőkre (betegek, gyógyszergyártók) nehezedő terhek eloszlása változik meg. Fontos ezért tehát már az elején leszögezni, hogy a magyarországi gyógyszerkiadásokat nem szabad csak az Egészségbiztosítási Alap gyógyszertámogatásokra (más nevén gyógyszerkassza) fordított összegével azonosítani, hiszen a két fogalom távolról sem egyezik meg.

Ez elsősorban abból fakad, hogy megkülönböztetjük a társadalombiztosítás által támogatott és támogatással nem rendelkező termékeket. A gyógyszerkassza testesíti meg a tb-támogatott (különböző mértékben támogatott) gyógyszereket, és ebben az esetben a betegeknek csak a tényleges és a támogatott ár közötti különbséget kell fizetniük.

A hazai gyógyszertámogatások megoszlása (A Portfolio.hu grafikonja)

A kormány mostani megtakarítási szándéka is ezt a területet érintené, vagyis a gyógyszerekre fordítható állami kiadásokat csökkentené - az eddigi jelzések szerint évi - 100 milliárd forinttal. Az Egészségbiztosítási Alap már több éve változatlan összeget fordít gyógyszertámogatásokra: az idei előirányzat 343 milliárd forint a tavalyi 357 milliárd forintos teljesítés után. Ezekben az összegekben már megtalálhatóak az egyre jelentősebb gyártói befizetések is, így ha ezekkel a befizetésekkel korrigáljuk a költést, akkor azt mondhatjuk, hogy az elmúlt években 300 milliárd forint volt a gyógyszerkassza tényleges mérete.

A gyógyszerkassza tervezett és tényleges hiánya (A Portfolio.hu grafikonja)

A 100 milliárd forintos megtakarítás jelentősnek mondható a gyógyszerkassza méretéhez képest, eléri annak a 30 százalékát. Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy az iparág képviselői által sokat emlegetett 2007-es gyógyszergazdaságossági törvény is "csak" 55 milliárd forinttal (16 százalékkal) tudta mérsékelni a gyógyszertámogatásokat. A gyógyszerkasszában történő változtatásoktól remélt megtakarítás jelentőségét mutatja az is, hogy a kormány által beígért 600-800 milliárd forintos konszolidációs csomag komoly részét teszi ki. A remélt spórolás egyébként az Egészségbiztosítási Alap teljes kiadásának közel 7 százalékát teszi ki.

A teljes cikk a Portfolio.hu oldalán olvasható.

(forrás: Portfolio.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés