hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hamarosan pénzhez jutnak a kórházak

Egyezségre jutottak a szakmai szervezetek, így az Egészségügyért Felelős Államtitkárság előkészítheti a 27,5 milliárd forintnyi konszoldiációs keret elosztását. 

A kasszamaradvány elosztásáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága az érintett öt szakmai szervezet (Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) és a minisztérium által meghívott szakértők tegnap megegyeztek – áll az államtitkárság közleményében.

27,5 milliárd forintos többletforrás elosztásában olyan szempontokat kíván érvényesíteni az ágazatvezetés, amelyek összhangban vannak a kialakult válsághelyzet okaival, tompítják annak következményeit. Az elvek figyelembe veszik az intézmények teljesítményét, az igazságossági szempontok szerinti korrekciót, az adósságállomány nagyságát és az egészségpolitikai célokat.

A pénzből nem részesülnek azok az intézmények, amelyek más jogcímen kapnak - így például a kártérítést kapott kórházak - konszolidációs forrásokat. A konszolidációért cserébe az intézmények vállalják az adósságjelentési rendszerben való folyamatos részvételt, a struktúraátalakítási területi munkában való részvételt, valamint a súlyosan eladósodott intézmények konszolidációs terv készítését.

Az ágazatvezetés a következő napokban tárgyal a Nemzetgazdasági Minisztériummal az elvek jóváhagyásáról és az összeg konkrét elosztásáról, majd a közigazgatási egyeztetést követően a kormány dönt az erre vonatkozó rendelettervezetről.

(forrás: NEFMI)
hirdetés

Könyveink