2024. április. 26., péntek - Ervin.

Hamarosan jöhet az újszülött gyermek-szívtranszplantáció?

Stabil az állapota annak a kislánynak, akin augusztus elején Magyarországon rekordidőnek számító, 287 napig tartó műszívkezelés után hajtottak végre szívátültetést – jelentette be az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója szerdán, Budapesten.

Ofner Péter sajtótájékoztatón elmondta: bár a műszívkezelés mostanra már rutinbeavatkozásnak számít, a négyéves Dorina esetét több tényező is nehezítette. A kislány fejlődési rendellenességgel született, több műtéten esett át, több mint kilenc hónapot élt műszívvel. A kapott vérkészítmények, illetve a műszívkezelés miatt vérében ellenanyagok jelentek meg, amelyek miatt meglehetősen nehezen sikerült számára alkalmas donorszervet találni.

Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos hozzátette: ritka eset, hogy ilyen betegen végezzenek el transzplantációt. Kifejtette: Dorina immunrendszere olyan volt, "mint egy túlfűtött gépezet". Bár a kislány most látszólag jól van, játszik és biciklizik, szervezete a beültetés előtt és után is erősen harcolt az új szív ellen, jelenleg is sokkal nehezebb, speciális műtét utáni kezelést igényel.

Ofner Péter főigazgató arra is kitért: a műszívkezelésben elért eredmények alapján az elmúlt négy évben sikerült elérni az európai színvonalat, mind a szövődmények, mind a sikeres transzplantációt követő kezelések tekintetében. Úgy fogalmazott: "egy periódus végére értünk", a műszívkezelés már rutinbeavatkozásnak minősül, már nem szenzáció az, ha akár egy felnőtt, akár egy gyermek műszívkezeléssel vár a transzplantációra.

A főigazgató azt mondta: úgy gondolják, a jövőben egyre bonyolultabb eseteket is vállalni fognak, köztük újszülött gyermekek transzplantációját is. Ablonczy László ezzel kapcsolatban azt mondta: az újszülöttek majdhogynem sajátjukként fogadják be a beültetett szervet, az ő szívtranszplantációjuknak világszerte jó eredményei vannak.

(forrás: MTI)