hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hamarosan a Janssen-oltóanyagból is érkezhet Magyarországra

Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, "reményeink szerint az első szállítmányok hamarosan megérkeznek", mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes közlése szerint ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egyetlen oltás is elég belőle. A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt. A Janssen vakcináját mínusz 20 fokon kell tárolni, ezen a hőmérsékleten két évig tárolható, felolvasztás után 2-8 Celsius-fokon, hűtőszekrényben három hónapig tartható. Ezzel az oltással az Egyesült Államokban március eleje óta oltanak, az Európai Unió pedig 200 millió adagot kötött le a gyártónál.

Galgóczi kitért arra, hogy ennél az oltásnál is lehetnek reakciók: bőrpír, izomfájdalom, fáradtságérzet, hőemelkedés. A magyar oltási programról szólva kiemelte, az a hosszú hétvégén is folytatódik; a háziorvosok a 60 év felettieket oltják az AstraZeneca készítményével, az oltópontokon pedig a Pfizer- és a Szputnyik V oltóanyagot adják be. Oltást eddig 1 millió 230 ezren kaptak, közülük 351 694-en már a második dózist is megkapták. Kérdésre válaszolva közölte, az operatív törzs nem változtatott az AstraZeneca-vakcina alkalmazásán, a készítménynél továbbra is az EMA ajánlását veszik figyelembe, amely szerint a vakcina hatékony és biztonságosan alkalmazható. Megjegyezte, Magyarországon több százezer ember kapta már meg ezt az oltást.

Rekordokat dönt a fertőzöttek száma, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján. Galgóczi Ágnes  a járványügyi adatokat ismertetve kiemelte, az elmúlt napon regisztrált 9011 új fertőzöttel 498 183-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak, és háromszorozódott a lélegeztetőgépen lévők száma. Kórházban 8718 embert kezelnek a vírus szövődményeivel összefüggésben, gépi lélegeztetésre 949-en szorulnak. Az elmúlt napon 130-an haltak bele a fertőzésbe.

A koronavírus brit mutációja gyorsabban terjed és fertőzőbb, ami miatt nemcsak Magyarországon, de Európa számos országában romlottak a járványügyi adatok. Az osztályvezető arra kért mindenkit, hogy továbbra is fokozottan tartsa be a járványügyi intézkedéseket: a távolságtartást, a maszkhasználatot, ezen kívül a kézmosás és -fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Egy nőt oltanak be az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. március 12-én (MTI/Krizsán Csaba)
Egy nőt oltanak be az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. március 12-én (MTI/Krizsán Csaba)

A hosszú hétvégén is fontos a védelmi intézkedések betartása, hangsúlyozta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón pénteken, kiemelve: március 15-én is tilos a gyülekezés. Az operatív törzs kéri a zsúfolt helyek kerülését.

Kiss Róbert elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a nemzeti ünnep alkalmából március 15-ére több magánszemély a város több pontjára hívta gyülekezés céljából a lakosságot a közösségi médiában. Azonban tilos rendezvényt, gyűlést szervezni, tartani vagy azon részt venni, figyelmeztetett az alezredes, hozzátéve, hogy a csoportosulás veszélyezteti magunk és mások egészségét, a járvány elleni védekezést. A szigorú védelmi intézkedések betartására éppen azért van szükség, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk.

Kiss Róbert azt kérte, hogy aki teheti, mellőzze a hosszú hétvégék előtt szokásos nagybevásárlást a zsúfolt üzletekben, ne vegyen részt nagyobb csoportosulásban.

Elmondta, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 507-szer intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 30 597 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. A közterületi maszkviselési szabályok megszegése miatt csütörtökön 461 intézkedésre volt szükség. További 24 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 22-en pedig üzletekben, bevásárlóközpontokban nem viselték a védőeszközt.

Csütörtökön a vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt nem kellett intézkedniük a rendőröknek, így vendéglátóhely ideiglenes bezáratásáról sem kellett döntenie a hatóságnak.

A kijárási tilalommal és a csoportosulások tilalmával összefüggésben csütörtökön 380 rendőri intézkedésre volt szükség, így összesen a tavaly novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalommal összefüggésben 48 919-re nőtt a szabályokat be nem tartók száma.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: azt tapasztalják, hogy kiugróan nagy számban szegik meg a maszkhasználatra vonatkozó szabályokat a közterületeken, de továbbra is ellenőrzéseket tartanak a tömegközlekedésben, illetve az üzletekben is. Mint mondta, arra lehet számítani, hogy az üzletekben nagyobb tömegek gyűlnek össze, ezért csak akkor menjenek az emberek vásárolni, ha az feltétlenül szükséges.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink