hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hamarabb érnek azok a lányok, akik sok húst esznek

A tanulmány háromezer, 12 éves lány bevonásával készült, és eredménye alapján a brit kutatók úgy vélik, hogy a húsban gazdag étrend előkészíti a testet a későbbi terhességre.

Azoknál a fiatal lányoknál, akik három- és hétéves koruk közt heti 8 illetve 12 adagnál több húst fogyasztottak, hamarabb kezdődött a havi menstruáció, mint azoknál akik ennél kevesebbet.

Dr. Imogen Rogers, a University of Brighton munkatársa, a kutatás vezetőjének véleménye szerint a húsban gazdag étrend előkészíti a lányokat a terhességre a pubertás korábbra tolásával. A hús – a fehérje mellett – nagy mennyiségben tartalmaz például cinket és vasat, amelyekből terhesség alatt sokat igényel a szervezet.

A 20. század során egyre korábbra tolódott a lányok pubertása (bár most már megszűnni látszik ez a korábban igen erős tendencia). Általában azt feltételezik, hogy ennek oka a jobb táplálkozás és az, hogy a gyerekek körében is fokozatosan nőtt a túlsúlyosak aránya – a túlsúly ugyanis befolyásolja a hormonok működését.

A kutatók legutóbb olyan gyerekeket vizsgáltak, akiknek étrendjét születésüktől fogva nyomon követték. A lányokat 12,7 éves korukban két csoportra osztották: a már menstruálókra és a nem menstruálókra. Amikor összehasonlították a két csoport étrendjét 3, 7 és 10 éves korukban, arra az eredményre jutottak, hogy szoros kapcsolat áll fenn a gyerekkori húsbevitel és a korai pubertás között. Azok, akik 7 évesen a legtöbb húst fogyasztották, 75 százalékkal nagyobb valószínűséggel menstruáltak 12,7 éves korukban, mint azok, akik 7 évesen a legkevesebb húst ették. Bár ez a hatás nem függött a testsúlytól, összességében ebben a vizsgálatban is azt találták, mint a korábbiakban: a nagyobb testsúlyú lányok korábban kezdtek menstruálni.

Mint a kutatók hangsúlyozták, nincs szükség a húsfogyasztás elhagyására a fiatal lányoknál, ám érdemes megfelelő, kiegyensúlyozott étrendet tartani. Ez utóbbit nem győzik a szakemberek hangsúlyozni, és nem csak a gyerek- illetve fiatalkorban. Számtalan tanulmány készül, amelyek bizonyos ételek pozitív vagy éppen negatív hatásait vizsgálják. A nők húsfogyasztásával kapcsolatban például idén publikáltak egy kutatást, mely szerint nagyobb lehet a petefészekrák kockázata azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húst – például szalámit, virslit – esznek, és kisebb azoknál, akik sok halat. Egy másik – szintén idei – tanulmány szerint a zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlőrák kialakulásának kockázatát – állítják amerikai kutatók.

G.K.
a szerző cikkei

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés