hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Hálapénzpiac: még nem jutott a mosolycsekkre

A hálapénzelfogadást szigorító jogszabály életbe lépése után szinte valamennyi kórházban ugyanúgy „csúsznak” a borítékok – főigazgatói engedéllyel, írja a Vasárnapi Hírek.

A munka törvénykönyvének új előírása csak az egyházi fenntartású intézményekben jelentett változást, ott ugyanis nem kaptak engedélyt a dolgozók, hogy elfogadják a betegek „háláját” – írja  a lap. Név nélkül nyilatkozó orvosokat, ápolókat idéz, akik szerint kórházaikban nincs helye a borítékoknak, legfeljebb az intézményük fenntartására létesített alapítvány számlájára fizethet hálából, aki adni szeretne. Jóllehet, egy korábbi felmérés szerint a paraszolvencia az egyházi kórházakban is létezik. Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának tanszékvezető docense készített a Budai Irgalmasrendi Kórházban felméréseket. Ezekből kiderült: ahogy az egyházakban hagyomány a hívek adakozása, úgy a kórházaikban is csúszik időnként a boríték a köpenyek zsebébe.

A Budai Irgalmasrendi Kórházban olyan megoldáson gondolkoztak, amelyben a betegnek lehetősége van a hálája kifejezésére, az azonban mégsem kerülne a pénzébe, miközben a dolgozók jövedelme kiegészülne a korábban hálapénzként szerzett bevétellel, ráadásul mindez legálisan. A betegek meghatározott számú zsetont kapnának, amelyet az orvosoknak, nővéreknek vagy más dolgozóknak adhatnak, akik azt pénzre válthatják. A forrást a rend biztosította – volna, merthogy pénz egyelőre nem volt a megvalósításáhozolvasható a vasarnapihirek.hu-n.

(forrás: Vasárnapi Hírek)

cimkék

hirdetés

Könyveink