hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hálapénz helyett üzeneteket gyűjt

Dicsérő- és panaszfüzetet akasztott ki rendelője várójában egy földeáki háziorvos, Csehpál Etelka, akihez a Délmagyar látogatott el.

Csehpál Etelka akkor függesztette ki a füzetet, amikor három éve csatlakozott az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoporthoz. „Kérem, ha elégedettek munkánkkal, azt a hálapénz helyett a váróban kitett füzetbe beírni névvel, aláírással. Ugyanúgy kérem a betegellátással kapcsolatos hibák bejegyzését, mert csak így tudunk változtatni" – áll a mellette elhelyezett papíron.

– Időnként elővesszük a füzetet, és megnézzük a bejegyzéseket – mondta a doktornő, aki a Délmagyarnak úgy fogalmazott, bár soha nem kapott kitüntetést, jutalmat is csak egy alkalommal, 800 forintot, a betegek visszajelzései számára felérnek ezzel. – Szívhez szólóak ezek a bejegyzések, jólesik, hogy így gondolnak rám – mutatta a kézzel írt sorokat, amelyek között szerepel például, hogy nem volt még ilyen jó ellátás a faluban, vagy hogy ő az aláíró kedvenc orvosa, akit imád látogatni.

– Ezt például egy hatodikos fiú írta. Nagyon jót nevettünk rajta – mutatta az ákombákom betűket. „Nagyon félek Dr. Csehpáltól. A Halál".

A doktornő altatóorvosként kezdte pályáját, azt mondta, ezért nem is volt hozzászokva a hálapénzhez.

– Amikor falura kerültem háziorvosnak, azt mondták, az egy aranybánya lesz, hiszen addig nem volt ott orvos. A kollégák javasolták, hogy ha valaki megkérdezi, mivel tartozik, mondjam, hogy „amennyit gondol". Egyszer ejtettem ki ezt a számon, rosszul is éreztem magam tőle. Onnantól soha nem kértem hálapénzt.

Csehpál Etelka hozzátette: természetesen előfordul, hogy elfogadja a pénzt, hiszen ha valaki tényleg így akar köszönetet mondani, megsérti, ha visszautasítja. De erről pályája során igyekezett minden betegét leszoktatni. – A borítékdugdosás alapvetően az orvos-beteg kapcsolatot mérgezi, hiszen a páciensek mindig azon gondolkoznak, vajon eleget adtak-e, hogy megfelelő ellátást kapjanak. Ez pedig nagyon nem jó.

(forrás: Délmagyar)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés