hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Halálos kombináció: diabétesz és depresszió

Az Egyesült Államokban közel 15 milliónyian depressziósak, és több mint 23,5 milló embernek van diabétesze. A diabéteszesek mintegy negyede-ötöde depressziós; ez az arány majdnem kétszerese a nem cukorbetegekének.

Dr. An Pan, a Harvard Egyetem kutatója és munkatársai 78 282 olyan nőt vizsgáltak, akik részt vettek a Nurses’ Health Study-ban, és 2000-ben 54–79 évesek voltak. Azokat minősítették depressziósnak, akiknél felállították a depresszió diagnózisát, vagy antidepresszáns kezelésben részesültek, vagy magas pontszámot értek el kérdőíves depressziós skálán. A 2-es típusú diabétesz jelenlétét egy másik kérdőív alapján állapították meg.

Hat évig követték a személyeket, s ez idő alatt 4654 nő halt meg, közülük 979 kardiovaszkuláris betegségben. A depressziósok körében 44 százalékkal, a diabéteszesekben 35 százalékkal nagyobb volt az elhalálozás kockázata, mint az ezekben a betegségekben nem szenvedőkben; akik diabéteszesesek és depressziósok is voltak, azoknál kétszeres volt a halál kockázata.

A depressziós cukorbetegek veszélyeztetettségének okai

Ha csak a kardiovaszkuláris eredetű halálozást vizsgálták, ennek kockázata a depressziósokban 37, a diabéteszesekben 67 százalékkal volt nagyobb, és azokban, akiket mindkét betegség érintett, 2,7-szeres volt a kockázat.

„A depressziós cukorbetegek nagyobb veszélyeztetettsége még magyarázatra szorul” – írták a szerzők. „Általában úgy vélik, hogy a depresszió rontja a glikémiás kontrollt, növeli a diabéteszes szövődmények kockázatát és csökkenti az adherenciát.” Emellett mind a cukorbetegekben, mind a depressziósokban nagyobb az egészségtelen életmódot folytatók aránya (dohányzás, helytelen étrend, mozgásszegénység), és a depresszió olyan változásokat hozhat létre az idegrendszerben, amelyek károsan befolyásolják a szívet.

„Mivel ez a két betegség igen nagy populációt érint, ki kell dolgozni olyan stratégiákat, amelyekkel megfelelő pszichológiai ellátás és támogatás nyútható a depressziós cukorbetegeknek” – vonták le a következtetést a szerzők.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink