hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hála és pénz

Példaértékűnek szánta Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke annak a szülészorvosnak a feljelentését, aki az egyik páciensétől előre kért pénzt, majd kevesellte az összeget a szülés levezetésében való részvételért. Nem egyedüli a kismama esete, ám valószínűleg eddig senki sem fordult panasszal a bizottsághoz.

Az ügy kimenetelére még várni kell, az azonban tény: az amúgy orvosként harminc évig praktizáló egészségpolitikus bejelentése tovább forrósította a nyári hőséget. A pályakezdő fiatal doktorokat képviselő Magyar Rezidens Szövetség elnöke mélyen elítéli az ilyen eseteket. Papp Magor úgy fogalmazott: az egészségügy megújulásához erkölcsi normák, új értékrend szükséges. Ám elkerülhetetlen az orvosi bérek tisztességes emelése, azt követően pedig a könyörtelen szigor.

A havi bruttó 150-250 ezer forint, amely ma a közalkalmazott orvos átlagbére, szakértők szerint szégyenletesen kevés. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint bruttó 400 ezer lenne méltányos egy kezdő szakorvosnak, így biztosítható a pálya vonzereje s a következő évtizedekre is a lakosság egészségügyi ellátása. Ez azért is fontos, mert ma 1500-2000 szakorvos hiányzik a kórházakból.

A lakosság 88 százaléka egyébként támogatná az egészségügyi dolgozók bérének növelését - derült ki a Szinapszis Kft. legújabb kutatásából. A felnőttek harmada 50 százalékos emelést tartana méltányosnak, a megkérdezettek 11 százaléka pedig megduplázná a kereseteket.

Az orvosi kamara elnöke szerint élesen szét kell választani azt, amikor az orvos előre kér pénzt, attól, amikor utólag, önként ad neki a betege. Éger István úgy véli, egyetlen választott orvostól sem lehet elvárni, hogy a munkaidején kívül, esetleg a szabadságát, a pihenőnapját megszakítva ingyen rendelkezésre álljon. A külön munkának díja van, más kérdés, hogy a jelenlegi káoszban a hálapénz adása számla nélkül történik.

Egyébként nem arról van szó, hogy akinek nincs pénze, az ne is szüljön. De akinek van, és nem akar várakozni a rendelőkben, vagy nem akar az ügyeletesnél szülni, az orvost választ. Divat az orvosválasztás egyéb szakmákban is, így divat a hálapénz a manuális gyógyításban, például a sebészetben. E területeken sem kisebb a tarifa, különösen a vezető orvosok esetében nyúlnak mélyen zsebükbe az emberek.

Az egészségügyi hálapénz nagyságát egyébként a különféle felmérések 13-81 milliárd közé teszik, de pontos adatot senki sem tud róla.

Világgazdaság
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink