2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hagyják abba az orvossztrájkot!

Miro Cerar szlovén kormányfő felszólította a többek között bérkövetelések miatt immár nyolcadik napja tartó orvossztrájk résztvevőit, hogy függesszék fel tiltakozó megmozdulásukat.

A kormányfő szerint kompromisszumos megoldást kell találni, hogy mielőbb rendeződjön a helyzet az egészségügyben. "Mindannyian magasabb fizetéseket és jobb díjazási rendszert szeretnénk, de tekintettel kell lennünk a pénzügyi lehetőséginkre" – mondta, majd hozzátette: az államnak figyelnie kell arra, hogy a közfinanszírozás fenntartható maradjon.

A szlovén orvosok a múlt kedden szüntették be a munkát. Elhalasztották azokat a műtéteket is, amelyek nem voltak sürgősek. A szakszervezet bejelentette, hogy a kormánnyal való megállapodásig az orvosok legfeljebb 40 órát dolgoznak hetente, ugyanakkor a sztrájk ellenére rendesen ellátják a rákos betegeket, sürgőségi eseteket, a 65 évnél idősebb és a 18 évnél fiatalabb pácienseket.

A Fides orvosszakszervezet öt követeléssel állt elő. Egyebek között világos teljesítményelvű finanszírozási rendszer kidolgozását kéri a kormány, valamint új koncessziós szerződéseket lát szükségesnek az egészségügyben. Az alapkövetelésük viszont a béremelésre vonatkozik, harminc százalékos fizetésemelést kérnek az általános orvosok és a szakorvosok számára.

A Fides az orvosi norma pontos meghatározását is követeli. Szerintük túl sok beteg jut egy orvosra, akik ezért nem tudják rendesen ellátni a munkájukat. A szakszervezet súlyos problémának nevezte az orvoshiányt, ugyanis egyre több szakorvos hagyja el az országot és vállal munkát külföldön.

Milojka Kolar Cerac egészségügyi miniszter kijelentette: a kormány kész alkalmazni további 1830 orvost, ami 120 millió eurójába kerül az államnak, ugyanakkor kételkedik abban, hogy emelni tudnának a béreken. Az orvosok szakszervezete kedden ismét bejelentette, nem állnak el követeléseiktől és bíznak abban, hogy a kormány már a csütörtöki ülésén döntést hoz az ügyben. Amennyiben a parlament egy hónapon belül nem hozza meg a szükséges törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik követeléseik teljesítését, (kevesebb ember ellátásával) fokozzák a sztrájkot – figyelmeztettek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink