hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ha rosszul látják, rosszul is szabják

Az egészségügy átszervezésének aktuális hullámát ért kritikákról ad áttekintést a Portfólió, megjegyezve: rendkívül érdekes lesz, hogy a kormányzat hogyan készül fel a negatív kockázatok kezelésére.

Úgy kell átalakítani a magyar egészségügyet, hogy az intézményrendszer ne termeljen újra adósságot, a politika ebben a tekintetben feneketlen zsákként tekint az ágazatra – idézik el. – Ez pedig egyszerűen annyit jelent, hogy a torta nem lesz nagyobb, egyelőre (vagyis egy egyszeri plusz 60 milliárd forintos "adósságkonszolidáló" szelettel igen, de ez csak látszólagos, hiszen ez szinte minden évben megtörténik, kisebb-nagyobb adagban), csak az egyes szeleteket igyekeznek jobban elosztani, a hatékonyság javulását várva ettől.

A kitűzött cél teljesítése azonban távolról sem egyszerű feladat egy olyan helyzetben, amikor a torta mérete is kicsinek tűnik. Ágazati szakértők szerint a GDP 1-2%-ának megfelelő plusz összegre lenne szükség egy kormányzati ciklus alatt, vagyis 100-150 milliárd forintos plusz finanszírozásra egy év alatt. Ha pedig a kiinduló helyzethez (alacsony finanszírozáshoz) hozzátesszük az elmúlt évek néhány fejleményét (minimálbér emelése, garantált bérminimum, árfolyamváltozás, amortizáció finanszírozásának elmaradása, alapdíj emelésének elmaradása), akkor látható, hogy mitől termelődik újra és újra az adósságvázolják fel a portfolio.hu-n, hogy miért is nincs jó megoldása a kormányzat által a kórházigazgatóknak adott házifeladatnak.

BŐVÍTÉS (2015. 02. 16. 7:16):
A készülő egészségügyi reform több ponton is torzulást okozhat az ellátásban... – kezdi a maga kritkai áttekintését a Napi.hu.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink