hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ha orvoshoz mennek, hazajönnek

Egyre több külföldön dolgozó magyar köti össze hazalátogatását egy-egy esedékes magánorvosi vizsgálattal, zömmel karácsony és húsvét idején – írja a Világgazdaság.

Decemberben négyezren jelentkeztek be hazai magánorvosokhoz a FoglaljOrvost.hu nevű honlapon keresztül, a foglalásoknak csaknem a fele külföldről érkezett. Ez azért feltűnő adat, mert az év nagy részében eltörpül a külföldi bejelentkezők aránya a belföldiekkel szemben – írja a lap. – Decemberben a legtöbb foglalás Németországból érkezett, de nem sokkal maradt le mögötte Anglia és Írország, ami nem meglepő, hiszen a magyar kivándorlás legfontosabb célországairól van szó.

A trend mögött valószínűleg több ok is meghúzódik. A szakemberek szerint a magyarok egyrészt bíznak a saját orvosaikban, másrészt vélhetően sokan nem jelentkeznek be a célország társadalombiztosítási rendszerébe, hanem maradnak a magyarban, vagy éppen átmenetileg sehol sem fizetnek tb-t. A legfrissebb adatok szerint mintegy 300 ezer magyar kivándorló él Nagy-Britanniában, ám közülük a hivatalos statisztikák szerint az elmúlt években legfeljebb 20-25 ezren kértek társadalombiztosítási számot évente. A többiek csak nagyon korlátozott, illetve sürgősségi ellátásra számíthatnak – olvasható a vg.hu-n.

 

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink