hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A beteget el kell látni

Ha nincs szerződés, nincs pénz sem

Ha az orvosok felbontják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) kötött finanszírozási szerződésüket, nem kapnak pénzt a betegek ellátásáért - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az OEP ezt azt követően tette közzé, hogy az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége hétvégi nagygyűlésén a résztvevők úgy foglaltak állást, hogy az orvosok akár szerződésbontásra is hajlandóak, ha harminc napon belül nem kezdődnek érdemi tárgyalások a praxisfinanszírozás javításáról és az idei évre kieső vizitdíj-kompenzációról.
Az OEP-hez hasonlóan nyilatkozott hétfőn Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is, aki azt mondta: "picikét abszurd" Éger István kamarai elnök hétvégi kijelentése, hogy a körzeti orvosok tömegesen bonthatják fel szerződésüket az egészségbiztosítási pénztárral. Ez az egészségügyi miniszter olvasatában ugyanis azt jelentené, hogy ingyen dolgoznak.
A finanszírozásról a háziorvosok az egészségbiztosítási pénztárral, az ellátási kötelezettségről azonban a helyi önkormányzattal szerződnek. Az OEP szerint a finanszírozási szerződés esetléeges megszüntetése nem vonja automatikusan maga után a helyhatósági szerződés megsemmisülését, így az ellátási szerződés életben marad, azaz a beteget el kell látni.
A Magyar Orvosi Kamara kedden délután sajtótájékoztatót tart "az alapellátásban bekövetkezett kényszerű válságról".

 

Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink