hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Ha így alszik, azzal jót tesz az agyának

A hvg.hu szerint a megfelelő póz nem csupán kényelmessé teszi a pihenést és az alvást, szó szerint megtisztul tőle az agy.

Ha a dolgok rosszul vagy nem megfelelő működnek a testünkben, olyan fehérjék keletkeznek, amiknek nem sok hasznuk van. Ezek a BGR szerint az agyban is képesek felhalmozódni, de egy egyszerű trükkel „kiradírozhatók” onnan: ez az alvás.

Amikor alszunk, az agy azon munkálkodik, hogy a glimfatikus rendszer segítségével eltávolítsa a napközben keletkezett „szemetet”. E testi funkciók abban is hatékonyak, hogy az agy megszabaduljon az összecsomósodott fehérjéktől, és serkentsék annak normális működését.

Egy kutatócsoport szerint – amely a Translational Neurodegeneration című folyóiratban publikált egy tanulmányt a témában – számos tényező segítheti a glimfatikus rendszer dolgát. A listában helyet kaptak a többi közt az Omega-3 zsírsavak, de egy igen népszerű (és könnyen kivitelezhető) folyamat is, az oldalt alvás. A kutatók azt gyanítják, hogy az alvás minőségén túl az alvás pozícióján is sok múlik, hogy az elhasználódott anyagcseretermékek eltűnjenek.

A folyamat pontos háttere egyelőre nem ismert, de különféle elméletek már vannak. Ezek közé sorolták azt is, hogy az oldalsó pózban a szövetek (valószínűleg) könnyebben megnyúlnak, így a „méregtelenítés” is jóval hatékonyabban mehet végbe. Az agy tisztán tartásáról a Medical Online is írt korábban, emlékeztet a lap. Maiken Nedergaard szerint felfedezésük hozzájárulhat sok agyi betegség, így a traumatikus sérülés, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint a stroke gyógyításához.

(forrás: hvg.hu, MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink