hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

„Ha én lakatos vagyok, a feleségem már halott lenne”

Ha férje történetesen nem mentőtisztként dolgozik évtizedeken át, és nem fedi fel szakmai múltját, akkor az agyvérzéses beteg talán be sem került volna a kórházba – ír egy mai történetet a HVG.

A 60 éves nő hajnalban hirtelen rosszul lett, ütésszerű fájdalmat érzett a fejében. Egyik pillanatról a másikra elfehéredett, arcát jéghideg veríték öntötte el, mesélte férje, Koncz Sándor. A fájdalom olyan intenzív volt, hogy az asszony alig bírt megszólalni. “Láttam rajta, hogy szenved, próbáltam kérdezgetni, hogy mi a baj.” A nő vérnyomása 200-220 körül volt, ami extrém magasnak számít. Sándor majdnem 30 évig mentőzött, rengeteg hasonló esetet látott testközelből, ezért azonnal kapcsolt, hogy Margitnak stroke-ja van.

Amikor felhívta a mentőszolgálatot, hiába sorolta a tüneteket, azt érezte, le akarják rázni. Csak akkor vették komolyan – mondta –, amikor közölte, stroke-ra gyanakszik. “Jó, akkor megnézzük”, jött a válasz. A mentő 25 perccel a hívás után ért ki.

Az ilyenkor szokásos rutinvizsgálatokat rendben elvégezték, és amikor a neurológia vizsgálattal is így tettek, elkezdtek összepakolni. Margit akkor már az ájulás határán volt az erős fájdalom miatt. Vérnyomása sem csökkent, ugyanolyan magas volt, mint amikor a mentő kijött hozzá, de se infúziót, se diagnózist nem adtak neki, állítja a férj.

Sándornak itt elfogyott a türelme. Csak ekkor szólt a mentősöknek, hogy ő maga is konyít valami a szakmához, “ettől 180 fokos fordulatot vett a viselkedésük”. Az egységet vezető mentőtiszt erre az ajtóból visszafordulva megkérdezte Margittól, hogy “na, akar kórházba menni?” – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink