hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségpolitika

H1N1 miatt bezárt az első hazai iskola

Bezárták a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új influenza vírusától. Közben a román-magyar határon is beindult a vakcinaturizmus. Egyre több országban jelenik meg a H1N1 - MT összeállítás.
Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új influenza vírusától - tájékoztatta a távirati irodát Schäffer Károly, az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa. Az intézmény 206 tanulójából 60-an betegedtek meg az elmúlt napokban, mindegyikük influenzaszerű tünetekkel —mondta Schäffer Károly. Hozzátette: 25-en jelentkeztek háziorvosnál. Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyereknél mintát vettek le, s mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírusát. Az intézmény a jövő hét végig biztosan zárva marad. 

Hergenrőder János, a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő település polgármestere elmondta: mivel az iskolát bezárták - kedden már nem kezdődött meg a tanítás -, fertőtlenítették, semmilyen rendezvényt nem tartanak az intézményben a közeljövőben.

Hermann-né Rattinger Mária, a szederkényi iskola igazgatója már a hétfői megbetegedések után a H1N1 vírusra gyanakodott, miután ilyen nagy mértékű, tömeges hiányzást még nem tapasztalt korábban. Mint mondta, rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók. A tanári karból egy pedagógus és egy takarítónő betegedett meg.
A gyerekek állapotáról megjegyezte: 38-39 fokos láza van egy-két iskolásnak, de senki sincs kórházban. Hozzátette, hogy e héten vagy a jövő héten kezdik meg a tanulók tömeges oltását. Az iskola bezárásának hírére emelkedett a község patikájában a vakcina iránti kereslet, kedden már több mint negyven receptet váltottak be.


Több mint ötszázan haltak meg az új influenzában Indiában A nyugat-indiai Mahárástra államban nőtt a legerőteljesebben a halottak száma, már 207-et tartanak nyilván az országosan elhunyt 502-ből. Indiában ez év májusa óta 14 ezer 572, H1N1 vírussal fertőzöttet regisztráltak.

Kínában felgyorsították az új vírus elleni oltási kampányt — közölték kedden a hatóságok, miközben néhány nap alatt az országban a duplájára, harmincra emelkedett az általa okozott kórban elhunytak száma. Az egészségügyi minisztérium szóvivője kijelentette: a járvány nemcsak robbanásszerűen terjed, de most már azokba a régiókba is eljutott, ahol eddig nem volt jelen. A betegek száma három nap alatt ötezerrel, 59 ezer 748-ra nőtt Több mint 240 ember állapota súlyos. A szóvivő hozzátette, hogy az egészségügyi miniszter elrendelte a védőoltások gyártásának felgyorsítását és a beadás ütemének fokozását. Kínában a múlt hétfőig 8,7 millió ember kapta meg a H1N1 vírus elleni védőoltást. A hatóságoknak az a célja, hogy az év vége előtt 65 millió embert oltsanak be az új influenza elleni vakcinával.

Immár Örményországban is vannak új influenzában megbetegedett emberek: a hétfői bejelentés szerint hárman kapták meg a fertőzést, s mindannyian külföldről érkeztek. Az egyikük egy iráni, aki Ukrajnából jött, a két másik fertőzött örmény, akik Moszkvából érkeztek, és akiket jelenleg kórházban ápolnak.

Romániában 352 embert kezelnek kifejezetten az új vírus által okozott influenza miatt, összesen azonban eddig 907 megbetegedést regisztráltak országos szinten — jelentették be a román egészségügyi hatóságok. Adrian Streinu Cercel — korábban lemondott, majd posztjára visszatért — egészségügyi államtitkár a sajtónak nyilatkozva elmondta: ettől a naptól kezdve csak szelektív módon fogják kezelni a betegeket, vagyis csak súlyos esetekben alkalmaznak célzott vírusellenes terápiát. Romániában egyelőre egyetlen haláleset sem történt

Ami a megelőzést illeti, Cercel bejelentette, hogy a kormány garanciát vállal az ország 40 százalékának a beoltására. Nem hivatalos számítások szerint az ország számára 30 millió euróra emelkedett az új vírus elleni küzdelem „számlája". Ennek az összegnek a legnagyobb részét a bukaresti immunológiai intézetben gyártandó 10 millió oltóanyag költsége teszi ki. A román egészségügyi minisztérium ugyanakkor sürgősséggel további 500 ezer oltóanyagot vásárol külföldről, a hat hónapos és a hatéves kor közötti gyermekek számára.  Az oltási kampány azonban csak november utolsó napjaiban kezdődik, akkorra lesz készen a tesztelésen is átesett, bukaresti gyártású oltóanyag első, 1,3 millió darabot kitevő szállítmánya. Időközben a román-magyar határon is megindult a vakcinaturizmus, a magyarországi patikák romániai orvosi recept alapján is kiadják a vakcinát

Sokan jelentkeztek az új influenza elleni oltásra Ausztriában hétfőn, az első oltási napon. Nem egy helyen már nyitás előtt sorok alakultak ki az oltási központokban, illetve a háziorvosoknál. Az egészségügyi személyzet oltása már két héttel korábban megkezdődött és szintén önkéntes alapon zajlik. Több mint százharminc oltási központot jelöltek ki Ausztriában. Az ország legnagyobb részében ezekben végzik az oltást és a vakcina díját is a központokban kell befizetni. Csak két nyugat-ausztriai tartományban, Tirolban és Vorarlbergben kaptak feladatot a háziorvosok is. Az egészségbiztosítással rendelkezők mintegy öt eurós receptdíj ellenében kapják meg a védőoltást, akinek nincs biztosítása, annak nyolc eurót kell fizetnie. Az új influenza első halálos áldozata Ausztriában egy olasz állampolgárságú kislány volt, aki Olaszországban kapta el a betegséget.

Gyengült az influenza, a légúti megbetegedések terjedése Ukrajnában az elmúlt napokban a helyi hatóságok legfrissebb adatai szerint, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárja ki az újabb hullámot. „Az elmúlt napokban csökkent a napi regisztrált megbetegedések száma" — közölte Vaszil Lazorisinec egészségügyi miniszterhelyettes. Az új betegek száma, amely november 4-én volt a legmagasabb (127 ezer), csökkenni kezdett, és vasárnap már csak 32 ezer volt az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Október közepe óta közel egymillió (969 ezer) embert érintett a járvány Ukrajnában, mintegy 49 ezren kerültek kórházba, és 155-en haltak meg. Hatvanöt bizonyított H1N1-fertőzést találtak az országban, ebből 14 végződött halállal — tette hozzá Mihajlo Holubcsikov, a tárca járványügyi statisztikával foglalkozó illetékese.
Az Ukrajnában dolgozó WHO-küldöttség szóvivője, Christian Lindmeier megerősítette a járvány lassulását, főként az ország nyugati részében, ahol kezdődött, de nem zárta ki, hogy néhány hónap múlva újabb hullám érkezhet.

Lettországban is regisztrálták az első halálos megbetegedést, amelyet az influenza új típusú vírusa okozott. A rigai járványügyi központ tájékoztatása szerint egy ötvenéves asszony az áldozat, aki légúti szövődmények miatt került kórházba, új influenza kórismével. Lettországban eddig hivatalosan 91 páciens esetében mutatták ki a H1N1 jelű vírust. Az országban egyelőre nem áll rendelkezésre védőoltás.

Az amerikaiak egyre kevésbé bíznak abban, hogy sikerrel járnak a kormánynak azok az erőfeszítései, amelyek egy országos méretű H1N1-járvány megelőzését célozzák — közölte kedden a CNN hírtelevízió egy friss felmérés alapján. A megkérdezetteknek már csak egy sovány többsége van meggyőződve arról, hogy a kormány és a gyógyszergyártó cégek elegendő mennyiségű vakcinát tudnak előállítani és szétosztani ahhoz, hogy mindenki, aki akarja, beoltathassa magát. Az országos betegségmegelőző központ múlt pénteki közlése szerint a H1N1 vírus az 50 szövetségi államból 48-ban terjed; az új influenza miatt eddig 1702-en haltak meg. A vakcina szállítása késik, a 300 milliós országban eddig 27,8 milliót szállítottak ki az egészségügyi központokba; a cél 160 millió ember beoltása. A népesség, benne az egészségügyi dolgozók jelentős része, idegenkedik az oltástól, nincs meggyőződve hatékonyságáról és tart a mellékhatásoktól. Egy felmérés szerint csak a megkérdezettek egyharmada tervezi beoltatni magát.

MTI






cimkék

hirdetés

Könyveink