2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

H1N1: Németország és Olaszország is sokallja az oltóanyagot

A franciákhoz hasonlóan a németek is le akarják mondani a megrendelt vakcina felét, Olaszországban pedig politikai botrányt okozott a sok vakcina és a nagyon kis oltási hajlandóság ellentmondása.
Az önálló tartománynak számító Berlin, továbbá Brandenburg, valamint több más tartomány egészségügyi hatóságai arra figyelmeztetnek, hogy a H1N1 vírus terjedésének újabb hulláma várható, a lakosságot ezért védőoltásra szólították fel. A német hatóságok elismerték, hogy az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett a fertőzések száma. Ennek ellenére általános volt a vélekedés, hogy nem zárható ki egy újabb fertőzési hullám, sőt több mint valószínű.

Felmérések szerint ugyanakkor a német lakosság oltási hajlandósága a minimálisra csökkent. Ez vonatkozik az orvosokra, illetve a kórházi ápoló személyzetre is, akiknek – mint a hatóságok vélekednek – élen kellene járniuk a vírus elleni oltásban, mivel ők azok, akik a fertőzés kockázatainak leginkább kitett személyekkel rendszeres kapcsolatban állnak.
 
Mindezzel összefüggésben a rendelkezésre álló oltóanyaggal kapcsolatban egyelőre nagy a tanácstalanság. A szövetségi, illetve a tartományi egészségügyi hatóságok a hét közepére tanácskozást hívtak össze a brit GlaxoSmithKline gyártó céggel. Értesülések szerint a hatóságok azt fontolják, hogy a cégtől rendelt ötvenmillió dózis oltóanyag felét lemondják. Több tartomány pedig azt tervezi, hogy a megmaradt, illetve fel nem használt oltóanyagot – francia mintára – külföldön igyekszik értékesíteni. Egészségügyi illetékesek szerint a többi között Irán, Koszovó, Ukrajna és Törökország jelezte, hogy kész vásárolni a megmaradt oltóanyag-készletekből, és a tárgyalások már megkezdődtek.

Ez utóbbival kapcsolatban a sajtó ugyanakkor óvatosságra figyelmeztetett. Az újságok arra intettek: több mint kockázatos a meglévő oltóanyag értékesítése azt megelőzően, hogy a veszély elmúlt volna. Az új vírus Németországban eddig csaknem száz halálos áldozatot követelt. A fertőzések száma meghaladta a 150 ezret.
 
Olaszországban sem jobb a helyzet. A római egészségügyi minisztertől vár választ a parlamentben a saját pártja arra a kérdésre, hogy miért vásárolt a kormány 24 millió dózis oltóanyagot a H1N1-vírus ellen, ha ebből alig 35 ezret adtak be. Olaszország egy svájci gyógyszercégtől vette az oltóanyagot, de az ingyenes oltásból még az olasz orvosok sem kértek. A kormánypárt szenátusi frakcióvezetője most azzal vádolta a minisztert, hogy eltúlozta az egészségügyi veszélyt, és a szükséghez képest túl sok oltóanyagot vásárolt. Az egészségügyi tárcát vezető, Ferruccio Fazio azt válaszolta, a járványnak még nincsen vége, az első hullám lezárult, de a H1N1 nem tűnt el.

Franciaországgal és Németországgal ellentétben Olaszország megtartja az oltóanyagot, nem adja el a Kelet-Európába vagy Kínába. A miniszter közölte: a hatvanmilliós Itáliában csaknem négymillióan betegedtek meg új influenzában, 193-an haltak meg. Többségük az influenza mellett más betegségben is szenvedett.

cimkék

hirdetés

Könyveink