hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

H1N1: módosult a vakcina lejárati ideje

Meghosszabbította a H1N1 influenza elleni védőoltás, a Fluval P szuszpenziós injekció lejárati idejét az Országos Gyógyszerészeti Intézet.

Egy évvel meghosszabbította a H1N1 influenza elleni védőoltás, a Fluval P szuszpenziós injekció lejárati idejét az Országos Gyógyszerészeti Intézet. Ennek értelmében azokat az Omninvest Kft. által gyártott vakcinákat, melyeket eredetileg 2010. október 31-ig lehetett volna felhasználni, 2011. október végéig adhatják be az orvosok pácienseiknek. 

Az oltóanyag szavatossági idejének hosszabbítását a gyártó június elején kérte. Amennyiben az Országos Gyógyszerészeti Intézet nem adott volna erre engedélyt, úgy több százezer adag megmaradt vakcinát kellett volna megsemmisítenie az államnak.

Mindeközben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen vagy hanyag kezelés, illetve hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az Ügyészségen a Jog az Egészséghez Közhasznú Egyesület elnöke a H1N1 influenzára költött milliárdok kapcsán. Vizsgálatot indított a nemzetgazdasági miniszter is a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnál (NKTH), kétmilliárd forintot szeretne az állam visszakapni az Omninvesttől.

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink