hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipar

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Európa háború utáni történetének egyik legjelentősebb kommunikációs manipulációjára derülhet fény, ha bizonyítékokkal sikerül alátámasztani a gyógyszeripar befolyásoló hatását fontos nemzetközi szervezetekre. Az alábbi írás a neves antiglobalista szerző, William Engdahl 2009. december 31-én megjelent cikkének fordítása.
Az Európa Tanács tagállamai 2010 januárjában vizsgálatot indítanak a gyógyszergyártó cégek és a globális H1N1-influenza kampány kapcsolatáról, különös tekintettel a gyógyszeriparnak a WHO-ra gyakorolt befolyásának a mértékéről. Az EU Parlament Egészségügyi Bizottsága egyhangúan elfogadta a vizsgálatról szóló határozatot. Ez egy régóta esedékes lépés a WHO, a gyógyszeripar és akadémikus tudósok között létrejött gyógyszerkorrupciós „aranyháromszög” átvilágítására, amely tartósan megkárosította milliók életét, sőt még halálhoz is vezetett.

A parlamenti indítványt Dr. Wolfgang Wodarg – korábban a német parlamentben a Szociáldemokrata Párt képviselője – terjesztette elő, aki most a PACE (Európa Tanács Parlamenti Taggyűlése) Egészségügyi Bizottságának az elnöke. Wodarg orvos és járványügyi szakember, tüdő–és környezetbántalmi betegségek specialistája, aki a WHO jelenlegi H1N1-influenza elleni kampányát „az évszázad egyik legnagyobb orvosi botrányának” nevezte.

A határozat szövege – amely éppen elérte a szükséges támogató szavazatok számát az Európa Tanácsban – többek között azt állapítja meg, hogy „az influenza ellen szabadalmaztatott orvosságok és vakcina terjesztése érdekében a gyógyszergyártó cégek tudósokat és a közegészség normáiért felelős hivatalos szerveket befolyásoltak. A cél az volt, hogy világszerte riadóztassák a kormányokat, annak érdekében, hogy azok a szűkös egészségügyi forrásokat hatástalan oltásokra pazarolják. Ezzel többmillió egészséges embert tettek ki az elégtelenül tesztelt oltások ismeretlen mellékhatásainak. A 'madárinfluenza' kampány (2005/06) a H1N1-influenza kampánnyal együtt nemcsak a beoltott embereknek és a közegészségügyi költségvetésnek okozott nagy kárt, hanem fontos nemzetközi egészségügyi intézmények hitelességét ásta alá, és kérdések merültek fel a számadási kötelezettséggel kapcsolatban is.”

A parlamenti vizsgálatok a WHO által 2009 júniusában deklarált „hamis járványra” irányulnak, amit a WHO akadémikus szakemberei (SAGE) javaslatára tett. Ezen szakértők közül sokról mára bizonyítást nyert, hogy szoros pénzügyi kapcsolatban állnak olyan gyógyszeripari óriásokkal, amelyek az antivirális gyógyszerekből és a tesztelés nélküli H1N1 vakcinákból profitálnak. Ilyen cégek például a GlaxoSmithKline, a Roche és a Novartis. Megvizsgálják, hogy a gyógyszeripar milyen befolyást gyakorolt az ún. „H5N1-madárinfluenza" és a H1N1-influenza elleni világméretű kampányra. A parlament taggyűlése „sürgősségi” elsőbbséggel fogja elvégezni a kivizsgálást.

Hivatalos nyilatkozatában Wodarg kritizálta a gyógyszeripar tudósokra és a WHO hivatalnokaira gyakorolt befolyását. Állítása szerint ez az influenza bármely korábbi járványnál „sokkal kevésbé veszélyes”.

Wodarg szerint az Európai Parlament vizsgálatának különösen a WHO szerepére és a 2009. júniusi világjárvány bejelentésére kell fókuszálnia. 2009 áprilisában – amikor az első mexikói esetek ismertté váltak – történt meg először, hogy a WHO megváltoztatta járványügyi kritériumait. A „pandémia” bejelentéséhez nem a betegség valódi kockázatát, hanem a megbetegedettek számát vették alapul. A H1N1-influenza világjárvánnyá nyilvánítása országokat késztetett járványtervek bevezetésére és a H1N1-influenza elleni vakcinák beszerzésére. Mivel a WHO nem áll semmiféle parlamenti ellenőrzés alatt, Wodarg szerint a kormányoknak kell számadást követelniük a szervezettől. A parlamenti vizsgálat két olyan németországi intézet – Paul Ehrlich Institute és Robert Koch Institute – szerepére is kiterjed, amelyek a pandémiával kapcsolatos vezérelveket tettek közzé.

Balogh András, eLitMed.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink