hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségpolitika

H1N1: Az MSZP ingyen munkát kér

Külföldiek is válthatnak ki vény ellenében új influenza elleni oltóanyagot a hazai patikákban, ha egyébként a recepten szerepel az orvos neve, a rendelő azonosítója, a dátum, a beteg neve, születési ideje, címe és aláírása.Így elvileg nincs akadálya, hogy az ukrajnai, romániai vagy szlovákiai állampolgárok hozzájussanak a vakcinához.

Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet igazgatója közölte: az elmúlt 36 órában raktáraikból 97 ezer darab oltóanyagot vittek el az ÁNTSZ kistérségi intézetei, hogy azokat továbbszállítsák a patikákba. A lakosság oltási kedve erősödik. A gyógyszertárakba az elmúlt másfél napban az ÁNTSZ kistérségi intézetei több mint 60 ezer adag oltóanyagot szállítottak ki, s volt olyan, ahonnan már megint kértek.

Tegnap az MSZP felszólította a háziorvosokat, hogy mondjanak le az új influenza elleni oltás után beszedett oltási díjról. (A jogszabályok szerint a vakcina patikai térítési díjának megfelelő összeget kérhetik el a beadásáért, ez nagyjából kétezer forint.) A háziorvosok értetlenkedve fogadták a javaslatot.

Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke lapunknak azt mondta: ha az oltóanyaggyártónak ki kell fizetni az adózó polgárok pénzéből a termék árát, akkor miért gondolja bárki, hogy orvosnak nem kell kapnia semmit a munkájáért? Kertai Aurél budapesti háziorvos szerint az oltóanyag-hozzáférés korlátainak oldását semmiképpen nem pártnyilatkozattal, hanem jogszabály-módosítással kellene megoldani. Hozzátette: most az orvos saját belátása alapján dönt arról, kéri vagy sem a patikában vásárolt vakcina beadásáért a pénzt. Több kollégája egyáltalán nem él ezzel a lehetőséggel. Az pedig csak kommunikációs baki lehet, hogy az oltási kampány közepén és nem jóval előtte merül fel egy ilyen ötlet.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészi Kamara volt elnöke a TV2-ben arról beszélt: óriási hibát követett el a kormányzat azzal, hogy olyan cégre bízta az oltások terítését, nagykereskedelmi ellátását, amely erre nem készült fel. Úgy véli, nem a lakosság dolga, hogy patikáról patikára járkáljanak, keresve a vakcinát. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor kitart amellett, hogy az oltóanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll, a kiszállítás folyamatos.

Újabb zavart keltett a vakcina körül az is, hogy többen észrevették: a tavaly vásárolt influenza elleni oltóanyag tájékoztatóján is szerepel, hogy védettséget nyújt a H1N1 vírus ellen. Ezzel kapcsolatban Mészner Zsófia, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója elmondta, a mostani H1N1-vírust szakmai körökben pandémiás, illetve új típusú A (H1N1) vírusnak is nevezik, ám ezt sokan összetévesztik az 1930-as évektől az ötvenes évekig keringett, szintén H1N1 jelzésű influenza A vírussal. A kettő „rokon", de nem azonos: ez a mostani genetikailag és biológiailag is jelentősen eltér a korábbitól – tette hozzá.

December közepén az influenzajárvány elérheti a csúcspontját - jelentette ki Molnár Kornélia. A helyettes tiszti főorvos elmondta: a jövő hónap második felében a szabadságok és a tanítási szünet miatt csökkenhet az influenzaszerű megbetegedések száma, majd januárban újabb emelkedés várható. Kitért arra is, hogy múlt héten az azt megelőzőhöz képest csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma. Mint mondta, a leginkább érintett korosztály a 15 és 34 év közöttieké, de a 0 és 14 évesek között is magas az előfordulás, így rendkívül fontosak az iskolai oltások.

Forrás: Népszabadság - Magyar Nemzet

cimkék

hirdetés

Könyveink