hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyulladást okozhat az egyes gyógyszerekben lévő cukor

Erős immunválaszt provokálhat egy cukor, amely emberekben nem található meg, de emlősökben jelen van, és alkotórésze egyes biotechnológiai úton előállított gyógyszereknek.

A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói által a Nature Biotechnology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a szialinsav (N-acetil-neuraminsav) egy változata, a Neu5Gc tovább ronthatja a páciensek egy részének állapotát azáltal, hogy növeli a krónikus gyulladás kockázatát.

Bár korábban feltételezték, hogy az egészséges emberi immunrendszer nem reagál a gyógyszerekben kis mennyiségben jelen lévő nem-emberi cukorra, vizsgálataik alapján most már tudják, hogy ez nem így van – mondta el Ajit Varki kutatásvezető az EurekAlert tudományos portálnak. Mindennapi étrendünkkel mindannyian veszünk magunkhoz a szialinsavak Neu5Gc változatából, amely megtalálható az állati eredetű élelmiszerek egy részében, például a vörös húsokban. Az emberi testben antitestek termelődnek a Neu5Gc-vel szemben, de ez az immunválasz egyénenként változó.

A szialinsav egyes változataira bizonyos mennyiségben szüksége van például az agynak és a vesének is, ahol a membránok, illetve a mucus (mukózus membránok) felépítésében játszik szerepet glikoproteinek és oligoszacharidok alkotórészeként, egyúttal számos kórokozó, pl. az influenzavírus hozzájuk kötődve képes magát leplezve bejutni a szervezetbe és megfertőzni azt. A szialinsavak közül a Neu5Ac jelen van az emberben, a Neu5Gc azonban nem, és mint a mostani tanulmányból kiderült, ez az egyetlen oxigénatomot érintő különbség is elegendő ahhoz, hogy egyes emberek szerveztében felerősítse a gyulladásos folyamatokat.

A kutatók szerint a biotechnológiai eljárással készülő gyógyszereknél kiküszöbölhetik majd a kockázatot jelentő alkotórészt, ha módosítják a gyártási folyamatot.

 - MTI, medicalonline

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés