hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségipar

Gyorsan fejlődik a robotsebészet

A harctéri sebesültek jó része megmenthető, ehhez azonban az kell, hogy egy órán belül szakorvosi kezelésben részesüljenek. A kórház gyakran sok száz kilométerre van, ezért a helyszíni ellátás létfontosságú.

A Trauma Pod (baleseti egység) – amelyet a Pentagon fejlesztett ki 12 millió dollárért – 12 robot összehangolt rendszere, teljes műtő, amit egyetlen szakember a távolból irányít. De a szerkezet számos feladatot önállóan old meg. Pablo Garciának, a kaliforniai kutató-fejlesztő intézet, az SRI International vezető mérnökének meghatározása szerint a rendszer a sérültek elsődleges ellátására való, a cél a beteg állapotának stabilizálása és az alapvető életfunkciók biztosítása mindaddig, amíg a megfelelő szakintézetbe nem ér.

A Trauma Pod központi eleme egy speciális műtőasztal, ami a vitális funkciókat monitorozza, szükség szerint infúziót vagy oxigént adagol. Mellette kapott helyet a „sebész” robot, ennek 3 karja van, az egyik a szervek belsejébe tekintő endoszkóppal, a másik kettő sebészi műszerekkel manipulál. Ezeket a „műtősnő” robot a műtőasztal másik oldaláról adja „kézbe”. A robotsebész képes arra, hogy a vénába kanült helyezzen, illetve hogy nyílt sebet varrattal zárjon. További robotok raktározzák és készítik elő a különféle eszközöket, illetve tárolják a már szükségteleneket. A kísérletekhez a DaVinci sebészeti robotot használják, amit már 2001 óta több országban használnak laparoszkópos beavatkozásokra.

– Az egyes robotelemek kapcsolatban állnak egymással, a központi számítógép programja gondoskodik a munkafázisok pontos sorrendjéről és kifogástalan megvalósításáról, egyszersmind megakadályozza az egységek közötti kommunikációs zavart. Rendkívüli benyomást kelt, ahogyan a karok nagy sebességgel ide-oda mozognak a beteg fölött, és sohasem ütköznek össze – mondja Brendan Visser professzor, a Stanford Egyetem sebésze, az egyik fejlesztő.

Pablo Garcia szerint a robotműtő 10 éven belül hadrendbe állítható. Nemcsak a szó harctéri értelmében, hanem például természeti katasztrófák alkalmával ott, ahol nincs közel kórház, illetve egyes elemeit felhasználva a polgári sebészet mindennapjaiban is.

Forrás: Dr. Szenczi Tóth Károly, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink