hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gyorsabban gyógyulnak majd az észak-alföldi betegek

Két év alatt hat észak-alföldi betegellátó intézmény rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik uniós támogatással - idézi Csernoch Lászlót, a debreceni általános orvosi kar dékánját az MTI.

A hat konzorciumi intézményben 4,3 milliárd forintnyi uniós forrás felhasználásával megvalósuló fejlesztések érintik az addiktológia, a kardiológia, a pulmonológia, a pszichiátria területén a járó- és fekvőbeteg-ellátást és a rehabilitációt - ismertette a dékán a sajtóval.
2014 decemberéig Szolnokon a Hetényi Kórház és a MÁV Kórház, Karcagon a Kátai Kórház, Debrecenben a Kenézy Kórház, a Nyíregyházán működő egyetemi oktatókórház és további három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény fejlesztését végzik el. Épületeket újítanak fel, újakat építenek, korszerűsítik az eszközállományt, betegoktatást szerveznek. A munka hatékonyabb megszervezésével csökkentenék az intézményekben a rehabilitációs idő hosszát, így több beteget tudnának ellátni - jegyezte meg.
Csernoch László a projekt részleteiről szólva elmondta: négyezer beteg ellátását végző regionális járóbeteg-rehabilitációs rendszer jön létre, Karcagon a pszichiátriai rehabilitációs fejlesztéshez ágyszámnövelés társul, Szolnokon javul az égési sérültek és az idegrendszeri károsodottak rehabilitációja, míg Debrecenben a pulmonológiai ellátást javítják.

Vekerdy-Nagy Zsuzsanna, a projekt szakmai irányítója, a DE OEC rehabilitáció és fizikális medicina tanszék vezetője közölte: a 4,3 milliárd forintból 16 programot valósítanak meg, összehangolják az intézmények munkáját és az orvostanhallgatók, szakemberek képzését, illetve betegtájékoztató kiadványok készülnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink