hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyors és elnyújtott hatás

Segítség depresszióban

Órákon belül jelentősen javítja a major depresszió tüneteit a kis dózisban alkalmazott ketamin. A hatás ráadásul tartósan fennmarad és már a legelső adag bevitelét követően kialakul. Szakértőnk szerint azonban a szer nagyobb dózisainak ismert mellékhatásai miatt a szélesebb körű klinikai használat egyelőre sajnos nem valószínű.

A National Institute of Health (NIH) Mentálhigiénés Intézetének kutatói a DSM-IV osztályozása szerint major depresszióban szenvedő 18 alany részvételével a ketamin egyszeri intravénás adásának (0,5 mg/kg) antidepreszszáns hatásait vizsgálták placebóval összehasonlítva. A depreszsziókezelés törzsét képező, jelenleg forgalomban lévő orális készítmények hetek, olykor hónapok alatt fejtik ki kedvező hatásukat, de előfordul, hogy ennyi idő alatt sem. A résztvevőket korábban átlagosan 6 különböző antidepresszánssal kezelték sikertelenül; míg a vizsgálatban adott ketamin egyetlen dózisa órák alatt, tartósan javította a betegek kedélyállapotát. „Ezen az ösvényen haladva olyan gyógyszerek kifejlesztését tűzhetjük ki célul, amelyekre nem kell heteket vagy hónapokat várni az antidepreszszáns hatás kialakulásáig” – nyilatkozta a kutatásvezető, dr. Carlos A. Zarate Jr.
A ketamin az agyban az N-metil- D-aszpartát (NMDA) típusú glutamát-receptorokon fejt ki antagonista hatást. Az ágens depreszszió elleni hatásának elméleti hátterét az a feltételezés adja, hogy a kórkép kialakulásában kulcsszerepet játszhat a glutaminerg rendszer zavara. Az NMDA-receptorok gátlása pedig szembetűnő befolyást gyakorol a betegek állapotára. A szerzők szerint felfedezésük a depresszió molekuláris alapjainak feltárásában is jó kiindulópontot adhat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés