hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyökeresen új megoldás a gasztoözofágeális refluxra

Az Egyesült Királyságban most először alkalmazták a LINX™ Reflux Management System-et egy betegben – ez egy egyszerű beavatkozás, amelynek célja, hogy támogassa a nyelőcső záróizmának működését, és ezzel megszüntesse a gasztroözofágeális refluxbetegség (GERD) tüneteit.

A refluxbetegség nagyon gyakori, 5 emberből 1-nek legalább egy epizódja van egy héten. A leggyakoribb tünetek: gyomorégés, regurgitáció és mellkasi fájdalom – ezek súlyosak is lehetnek, és tartósan fennmaradhatnak. A kezeletlen betegség következtében súlyos szövődmények is kialakulhatnak, például Barrett özofágusz (amely egy rákmegelőző állapot) és nyelőcsőrák.

A tünetek enyhítésére általában protonpumpagátlókat írnak fel, azonban a refluxot ezek nem akadályozzák meg. Ennélfogva sok beteg még szokványos vagy nagy gyógyszeradagok mellett is szenved a tünetektől, ezért újra és újra visszamegy az orvoshoz. Mindeddig csak egyetlen alternatívát tudtak javasolni, a fundoplikációt, amelynek során műtéti úton szűkebbre zárják a gyomorszájat. Ezt a beavatkozást azonban a súlyos esetek számára tartják fenn, és sikerességi aránya – az operatőr tapasztaltságától függően – nagyon változó.

A Medical News Today beszámolója szerint a LINX™ System egy merőben újfajta kezelési lehetőséget jelent azoknak, akiknek tünetei a gyógyszerelés mellett sem múlnak el, de nem olyan súlyos esetek, hogy a fundoplikáció indokolt lenne.

A LINX™ System egy flexibilis lánc, amely egymáshoz kapcsolt, mágneses maggal rendelkező titánium gyöngyökből áll. Ezt laparoszkóposan a nyelőcső köré, közvetlenül a gyomor fölé helyezik. A gyöngyök mágnesességük miatt vonzzák egymást, és ezért a nyelőcső záróizmát zárva tartják, amivel megakadályozzák a refluxot; nyeléskor azonban nem akadályozzák a záróizom megnyílását. Ez az innovatív módszer tehát képes arra, hogy megszüntesse a reflux tüneteit anélkül, hogy változtatna a gyomor anatómiáján. A LINX™ System laparoszkópos behelyezése még egy óráig sem tart, s a betegek már másnap visszatérhetnek normális étrendjükhöz és egy hét múlva szokásos aktivitásukhoz is.

Két követéses vizsgálat, melyek egyike egy, a másik két évig tartott, azt mutatta ki, hogy a LINX™ System kiválóan enyhítette a tüneteket és jelentősen csökkentette a nyelőcsőbe jutó sav mennyiségét. A műtéten átesett majdnem 200 személy 86 százaléka abbahagyta a gyógyszerek szedését, és szintén 86 százalékuk két év múltán is elégedett volt az eredménnyel.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés