hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Tudomány

Gyógyszerrel meghosszabbítható az élet

Nagy segítség lehet az öregedés elleni küzdelemben egy csendes-óceáni sziget talajában felfedezett hatóanyag, amerikai kutatóknak ugyanis esetenként 38 százalékkal sikerült megnövelniük rapamycinnel kezelt kísérleti egereik várt élettartamát.

A Nature-ben publikált tanulmány szerint jelentősen javulhatnak az esélyeink az öregedési folyamat lelassítására, ugyanakkor egy brit szakértő arra figyelmeztet, hogy a gyógyszer alkalmazása csökkentheti az immunitásunkat.

A rapamycint az 1970-es években fedezték fel a Húsvét-szigeten. Jelenleg a transzplantált szervek kilökődése ellen véd, de a rák egyik lehetséges ellenszereként is számon tartják, bár utóbbi alkalmazása még erősen kísérleti fázisban van. Az amerikai kutatócsoport 20 hónapos, emberi léptékkel nézve 60 évesnek megfelelő korú egereknek adták be a gyógyszert, ami a megfigyelések szerint 28–38 százalékkal hosszabbította meg a rágcsálók életkorát. Ez az életkor növekedés a kutatók szerint nagyobb, mint amit a két fő emberi halálozási ok, a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyíthatóvá tételével el lehetne érni.

„35 éve dolgozom az öregedés kutatásban és számtalan úgynevezett 'öregedésgátló' felfedezést láttam, amik soha nem értek el semmilyen sikert” – mondta a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Arlan Richardson a Barshop Intézet szakértője. „Sose gondoltam volna, hogy az én életem során rábukkanunk egy emberi öregedésgátló tablettára, azonban a rapamycinnel jó esélyünk van ennek a célnak a tényleges elérésére.”

„Meggyőződésünk, hogy ez az első komoly bizonyíték arra, hogy gyógyszeres terápiával az öregedési folyamat lelassítható és az élettartam megnyújtható már előrehaladott korban is” – tette hozzá Randy Strong, a Texas Egyetem Egészségtudományi Központjának professzora, aki szintén részt vett a kutatásban.

A rapamycinnek látszólag a korlátozott ételbevitelhez hasonló hatása van, ami szintén bizonyítottan növeli a hosszú életet. A gyógyszer az úgynevezett mTOR sejtek proteinjeit veszi célba, amik több metabolizmussal és stresszreakcióval kapcsolatos folyamatot kontrollálnak. A kutatók megtalálták a hatóanyag bevitelének egy új módját, így eléggé stabillá tették ahhoz, hogy eljusson az egerek belébe még a lebomlás megindulása előtt.

Az eredeti cél szerint 4 hónapos egereknél próbálták volna ki a rapamycin új formuláját, a fejlesztésben bekövetkezett csúszás miatt azonban a kísérletre szánt állatok már 20 hónaposak voltak mire a szer elkészült. A kutatók úgy vélték, ezek az állatok már túl öregek ahhoz, hogy a szer bármilyen hatást váltson ki náluk, végül mégis megpróbálkoztak a kísérlettel, és legnagyobb meglepetésükre a rapamycin az emberi léptékekkel nézve 60 éves egereknél is működött. „Ha a rapamycin, vagy a hozzá hasonló gyógyszerek úgy működnek, ahogy mi elképzeltük, akkor döbbenetes lesz az egészségügyi költségcsökkentési hatása.”

Dr. Lynne Cox, az Oxford Egyetem öregedés szakértője „izgalmasnak” nevezte az amerikai tanulmányt. „Különösen az érdekes, hogy a gyógyszer ilyen idős egereknél is hatékony volt, mivel az öregedés lassítását jobb lenne az idősebbek körében elkezdeni, mint már fiatalabb korban egy életen át tartó gyógyszeres kezelést alkalmazni” – mondta, majd figyelmeztetett, hogy senki ne kezdje el használni a gyógyszert saját életének meghosszabbítására, mivel elnyomja az ember természetes immunitását – pontosan ezért lehet transzplantáció esetén alkalmazni. „A laboratóriumi egerek védettséget élveznek a fertőzésekkel szemben, ez az emberi populációkra nem igaz. A tanulmány rávilágít egy fontos molekuláris útvonalra, ami új, specifikusabb gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet a jövőben.”

Balázs Richárd, sg.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink