hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Gyógyszerrel a sugár ellen

A tudósok különböző gyógyszerekkel régóta próbálják a radioaktív sugárzás szervezetre káros következményeit csökkenteni, ám igazán jó ellenszer nem nagyon akadt. Most talán esély nyílik erre, mert sikerült egy új, az ionizáló hatás káros következményeit kivédő szert előállítani.
Amint arról több tudományos folyóirat, többek között a Science is beszámolt, tesztelnek egy CBLB502 fantázianevet viselő anyagot, amelyet Andrej Gudkov, orosz származású amerikai genetikus talált fel. A CBLB502-t a Salmonella nevű baktériumból vonták ki. Az ebből készült gyógyszer a sejtfal bizonyos érzékelőjéhez – receptorához – kötődik, és ezzel megvédi a sugárkárosító hatástól. Ugyanis megakadályozza, hogy a radioaktív sugárzás – a receptoron át – beindítsa az immunrendszer önpusztító mechanizmusát, az apoptózist, az aktív sejthalált.
 
Anélkül, hogy a részletekbe belemennénk, annyit azért tudni kell az apoptózisról, a sejthalálról, hogy normális körülmények között az életet, a szervezet épségét védő mechanizmus. Elpusztítja a fiziológiásan elöregedő – de az ionizáló radioaktív sugárzás következtében is roncsolódó – sejteket. Az apoptózisnak a fertőzések leküzdésében is fontos szerep jut, mert így védi meg az ép sejteket a fertőzött sejtektől, és az egész kór terjedésétől.
 
A CBLB502 nevű fehérjemolekulát először egereken, majd majmokon tesztelték sikeresen. Gyógyszer nélkül a „Csernobil erősségű” sugárzásnak kitett rhesus majmoknak csak a 40 százaléka, míg a gyógyszer beadását követően a 70 százaléka maradt életben. Ez – ebben a betegségtípusban – nagy sikernek számít. Komoly előnye még a szernek, hogy egyetlen injekcióban beadható, és 72 órával a sugárfertőzés után is hat.
 
A szert egy amerikai magáncég, a Firma Cleveland Biolab üzemében állították elő. Tulajdonosa Yacov Reizmann, volt izraeli vadászpilóta, a Der Spiegel német folyóiratban kifejtette, hogy az Egyesült Államok, Izrael és Németország védelmi minisztériumai is élénk érdeklődést tanúsítanak a szer iránt. Pedig még el kell végezni a humán kísérleteket is, és az engedélyezés optimista számítások szerint is legalább két évet vesz igénybe. Atombalesetek, terrorista akciók következményeinek mérséklését remélik tőle. Reizmann azt sem titkolta, hogy nagy üzletről van szó. Ha a szer beválik, ez csupán a hadiiparban évi 20 millió dollár bevételt jelent, amelyet más szakemberek is reális összegnek becsülnek.
 
Ám a békés, gyógyító célok mégiscsak fontosabbak és aktuálisabbak: a tudósok az onkológiában, a rákos betegségek gyógyításában számítanak rá igazán. Jelentősen segíthetne például a rákos betegek sugárkezelésében, a terápia  mellékhatásainak kivédésében. Ugyanis a besugárzás óhatatlanul pusztítja a környező egészséges sejteket is.
 
Állatkísérletben a szer megvédte a csontvelő, valamint a gyomor és a bélrendszer sejtjeit, miközben a daganatsejteket a sugárterápia továbbra is elpusztította. Ha a szer beválik, tovább lehetne emelni a ráksejteket pusztító sugárdózist is, ami növelné a terápia hatékonyságát.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés