2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gyógyszerismertető-képzés a Debreceni Egyetemen

Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán – elsőként Magyarországon – kétszemeszteres, felsőfokú szakoklevelet adó gyógyszerismertető-képzés indul. Ennek előkészítéséről, megvalósításáról, hátteréről és céljairól dr. Farkas György, a képzést szervező kft. ügyvezető igazgatója beszél.

Hogyan merült fel a gyógyszerismertető-képzés egyetemi szintre emelésének ötlete?

A képzés ötletadói és a lebonyolításban részt vevő munkatársaink hosszú évek óta dolgoznak a gyógyszeriparban vagy a klinikai gyakorlatban és a gyógyításban. Tapasztalataink alapján meggyőződésünkké vált, hogy szükséges és megkerülhetetlen a magas szintű szakmai tudással végzett, etikus gyógyszerpromóció és -kommunikáció.

Ha körbenézünk az Európai Unió országaiban, mindenhol van valamilyen egységes képzés. Egyes helyeken egyéves – néhol kétéves – felsőfokú posztgraduális képzés és szigorú vizsga a feltétele annak, hogy valaki végezhesse ezt a felelősségteljes, szerteágazó egészségügyi szakmai ismeretet igénylő tevékenységet.

Naponta tapasztaljuk, hogy hazánkban is átalakul a gyógyszerismertetői tevékenység. Korábban a konkrét gyógyszer ismerete és némi kommunikációs készség elegendő lehetett; ma már a jól működő, tartós partneri kapcsolatokhoz szélesebb körű, részletes szakmai ismeretek szükségesek. Csak egy példát említve: egy kórházban a sikeres együttműködés alapfeltétele a finanszírozás sajátosságainak, a TVK-, a HBCS-rendszernek, a tendereztetés alapszabályainak az ismerete.

 

Hányan dolgoznak Magyarországon gyógyszerismertetőként?

A szám változó, de meghaladja a 2000 főt. Érdekes, hogy miközben az Országos Szaknévsorban olyan szakmák is szerepelnek, amelyeket ma már csak néhány ember művel, addig a gyógyszerismertetői tevékenység szakmaként sincs elismerve. Úgy gondoljuk, hogy az egységes, magas színvonalú képzés ezen a területen is elindíthat változásokat.

 

Milyen tárgyak szerepelnek a tananyagban, és kikből áll az oktatói gárda?

A kétszemeszteres képzés felöleli a magyar egészségügy és finanszírozás, a gyógyszertörvény, az etikus gyógyszer-kommunikáció, a klinikai vizsgálatok, a törzskönyvezés alapjainak átfogó ismereteit. A magyarországi gyógyszerpiac részletes elemzésén túl a gyógyszerismertetői tevékenység konkrét, napi gyakorlati kérdéseit is érintjük. A mindennapi munka specialitásait, kommunikációs ismereteket és a sikeres érveléshez, meggyőzéshez szükséges tudnivalókat és technikákat szintén elsajátíthatják hallgatóink. Előadónak az egyes szakterületek legkiválóbb képviselőit sikerült megnyernünk az Országos Gyógyszerészeti Intézet, a Magyar Gyógyszerész Kamara, az Egészségbiztosítási Felügyelet, az Országos Egészség Pénztár részéről. A képzésben olyan szakértők is aktív közreműködők, akik a mindennapokban a gyógyszer-kommunikáció területén dolgoznak, így első kézből tudják megosztani tapasztalataikat és átadni ismereteiket a képzésben részt vevő hallgatóknak.

 

Kik jelentkezhetnek a szeptemberben induló képzésre?

A jelenlegi törvényi szabályozás a gyógyszerismertetői tevékenység végzését orvosi, gyógyszerészi, biológusi, vegyészi vagy egészségügyi főiskolai végzettséghez köti. A már diplomás szakemberek mellett utolsó éves, végzős hallgatókat is várunk.

 

Milyen elfoglaltságot jelent a képzés a résztvevőknek?

A szeptembertől induló képzés két félévből áll. Félévente hat alkalommal, szombati napokon a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum tantermében kerül sor az előadásokra és a gyakorlati képzésekre. Ennek sikeres befejezését követően a hallgatók szóban és írásban is vizsgáznak, ezt követően kaphatják meg a szakoklevelet az egyetemtől.

A képzés teljes ideje alatt az internet segítségével folyamatosan biztosítjuk a tananyag és a tesztek interaktív, elektronikus elérhetőségét.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk. Meggyőződésünk, hogy a mai világban a tanulásnál és a tudás megszerzésénél nincs jobb befektetés.

(További információ: www.pharmakademia.hu)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés